0
Skrivet den 7 februari, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Changchun – 1000km och svampklubben. Del 2 av 2

3368Aldrig har det tagit så lång tid att få klar nästa del, om man inte bortser från George R. R. Martin och hans böcker. Här kommer iallafall del 2 om min resa till Changchun och denna med bilder. Du hittar första delen av resan här

 

De kommer in med två tallrikar. En liten till honom med stark kryddning och en till mig, som är 不辣了 (inte stark). Den är så klart fortfarande väldigt het och ungefär dubbelt så stor som min väns, med en salig röra av allt möjligt. Ska försöka ge ett utdrag om vad som fanns i tallriken; olika sallader, gurka, tomat, kål, lök, chili, 4 svampsorter, 2 nudelsorter, tofu, jordnötter, ägg, 3 sorters fiskbullar, fläsk, lamm, bacon, musslor, räkor, fisk och lite mer… Och så klart en liten skål med ris bredvid. Hans soppa var en soppa, min var en rejäl sallad med buljong i botten. Jag försökte vara så artig som möjligt.  Lyckades iallafall äta upp hälften av allt. Efter denna mastodontmåltid var det dags för mig att bekanta mig mer med deras campus.

Först innebar det dock att vi skulle ta en liten promenad genom staden som nog skulle kunna beskrivas som Kinas Detroit, en biltillverkningsstad och det fanns affärer för bilar överallt, det var bilar parkerade överallt och det jag fick se var nog den tråkigaste och mest nersmutsade staden som jag hitintills upplevt i Kina. Det hjälpte inte heller att smogen just denna dag var i de farligare nivåerna med tillhörande hosta och irriterade ögon. Sen kom vi fram till campuset och det var inte så mycket vackrare till en början, kom iofs vid helt fel tidpunkt då alla blommor vissnat, kanalerna var dränerade och snön ännu inte hade kommit. Det hade några dagar innan jag kom varit minus 4 och snöat, men det fanns inga tecken kvar av detta vid tidpunkten. Jilin Agricultural University har ett enormt campus, som så bör när man håller på med jordbruk och liknande. En tredjedel bestod av växthus och det fanns även en stor sjö och ett större skogsparti, så det blev en rejäl promenad genom landskapet som hade en oroväckande genomgående gul nyans i kylan. Den slutliga destinationen för promenaden var det jag hade sett fram emot mest, deras laboratorium. Deras forskning handlade om kultivering av medicinska och ätliga svampar, ett mycket intressant ämne som jag tyvärr inte kommer gå in på denna gång. 3412Det är alltid spännande att en sen kväll smyga in på ett laboratorium genom säkerhetsdörr efter säkerhetsdörr, särskilt när växtligheten utanför snarare ger indikationer på att det handlar om ett gammalt nedlagt mentalsjukhus beläget i Östeuropa än ett modernt labb. Labbet låg på andra sidan en park, mitt emot en stor byggnad stil utsmyckad med nakna damer som måste gjort mången kinesisk student generad. De var väldigt detaljrika… Jag ska säga att jag ändå har pluggat nätverksteknik med enbart Ciscoutrusning, men detta labb var en helt ny nivå av nörderi där de kunde de latinska namnen på de flesta sorters svampar, hade böcker tjockare än bibeln om de senaste medicinska effekterna av olika varianter OCH, viktigast av allt, en kinesisk bok som listade alla frimärken som någonsin släppts i världen med svampmotiv. Alla. Inklusive Smurfarnas svamphus. Efter att fått en rundvandring i huset beslutade vi att gå tillbaka och tillsammans med resten av svampklubben kolla på den romantiska komedin Say Yes! (101次求婚). Bra film för övrigt, den rekommenderas!

Tiden tickade på och vi undrade hur det gick för vår vän, vi fick ett svar att hon trodde att det skulle bli klart om en timme. Jag och min guide beslutade då att bege oss till deras ”ungdomshus” för att spela biljard. Utanför huset var en parkeringplats fylld med BBQ stånd, detta kunde självfallet inte ignoreras utan slutade med att vi stog där med var sitt spett med hönshjärta och getkött samt en kall öl. Vet inte hur många gånger jag hamnat i denna situation, men det är garanterat något jag kommer sakna när jag kommer tillbaka till Göteborg. Detta ungdomshus hade på första våningen en mataffär med allt möjligt onyttig som kan tänkas vara gott, nästa våning var ett IT-cafe där de, som nyheterna ibland informerar om, sitter i flera dygn och gör allt annat än pluggar till sina tentor. Sista våningen var dedikerad till biljard, mellan 30-40 bord som kostade 5kr i timmen. 3 timmar senare och 10-10 i matcher dök till slut vår vän upp, bara för att informera mig om att hon behövde gå tillbaka till sin dormitary. I Changchun och troligtvis i de flesta andra städerna Kina så måste tjejerna vara tillbaka innan 22:30 medan pojkarna ofta inte har någon tid. Vi beslutade att avsluta kvällen och ladda för en ny lång dag, vi kunde inte ha mer fel. Men först satt jag och kollade på tvn och det kinesiska firandet som samtidigt hölls i Beijing med kändisar, dans och sång.33783379

Vaknade av att telefonen ringde och att min vän sa att de stått och knackat på min dörr ett tag, att be dem ringa först så man hinner göra sig iordning hjälper aldrig. Öppnar dörren i enbart kallingar för att se deras reaktion, nöjd med deras ovana inför situationen tar jag på mig kläder. De berättar då att deras handledare tillika professor har beslutat att de måste avbryta denna ledigheten och ställa in den 10 dagar långa Nationaldagsledigheten. Nu är det allvar, man ställer inte bara in ledigheten på en av Kinas två gyllene veckor. Det de ska göra istället är att de om 3 timmar ska ta tåget österut till den ryska gränsen för att under en månads tid(!) plocka svamp, helt obetalt, inte olikt situationen i Sverige. Jahopp, det kom ju som en överraskning minst sagt. Men vet mycket väl att man gör som man blir tillsagd i skolvärlden, särskilt när man som i deras fall redan jobbar nästintill alla helger. Är glad att jag befinner mig i just Changchun för det fanns enkelt biljetter kvar på tåget åt andra hållet vid samma tid. 24h timmar i Changchun avslutas med att vi äter frukost på ett av deras favoritställen. Självklart en liten nudelrestaurang på en bakgata där jag fick nudelsoppa med 卤蛋/lǔdàn, ägg tillagade inte helt olikt de mer kända teäggen men i detta fallet är det med soja. Även denna måltid bjöd på en överraskning då min vän beställer in en vit dryck, då de inte kan namnet på den säger jag att det måste vara kokosmjölk som är populärt i södra Kina. 3385 Men detta är norra Kina och här är det såklart jordnötsmjölk det handlar om.

1000km, 1000 skalade solrosfrön och 7h av grämande över att jag glömde mina böcker på TVn i Beijing senare är jag tillbaka i huvudstaden. Är rutinerad nog att ställa mig först i kön ut från vagnen 15 minuter innan ankomst, sicksackar mellan stressade kineser i snabb gång mot tunnelbanan, skrika på lite chaufförer att jag inte vill åka med i deras dyra taxibilar för att med 4 minuters marginal hinna med sista vagnen hem.

 

Det var inte vad jag hade planerat, men det blir det aldrig och jag har många nya roliga och nyttiga erfarenheter med mig. 3417


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.