0
Skrivet den 7 april, 2014 av Niklas Larsson i Blogg
 
 

Chengyu: 邯郸学步 – Hán dān xué bù

邯郸学步

Dagens Chengyu – no. 0004

邯郸学步 – Hán dān xué bù

邯郸 – Är en stad i Hubeiprovinsen
学 – studera
步 – steg, gång

Under de Krigande Staternas period i Kina levde en ung man i Yan-kungadömet som hade hört talas om att folket i Zhao-kungadömets huvudstad Handan gick med en särskilt belevad gångstil. Han bestämde sig för att resa dit för att lära sig gå på samma sätt. Sagt och gjort så begav han sig dit.

Väl där funderade han på hur han skulle lära sig gångstilen lättast. Han stod längs med en gata i staden och dagdrömde ett tag innan han fick syn på en ung Handanbo i hans egen ålder som svassade förbi. Den unge mannen rusade då efter och gick bakom Handanbon och försökte imitera honom så nära som möjligt tills han försvann undan synhåll. Återigen blev han stående vid vägen tills han fann en annan Handanbo att imitera. Nu hade folk börjat se hur han kämpade. En del pekade och skrattade åt honom. Hur han än försökte så kunde han inte imitera Handanbornas gång.

Flera dagar löpte på på samma sätt och han fick alltmer träningsvärk i hela kroppen, även lederna började värka av ansträngningen men han fortsatte att kämpa vidare. Han beslöt sig för att det var hans tidigare gångstil som stoppade honom så han tänkte att han måste glömma hur han gått innan helt och hållet. Månader förflöt och han lyckades ändå inte lära sig Handanbornas gång. Han gav tillslut upp men insåg då att han helt glömt hur man promenerar. Det sägs att han därför istället blev tvungen att krypa hem till Yankungadömet.

邯郸学步 används därför att beskriva hur någon imiterar andra och på så sätt förlorar sig själv och sina tidigare förmågor. Jag brukar skämta med mina kinesiska elever när de ställer många detaljfrågor om Sverige att de alla är i Handan. Speciellt de gånger jag agerat körskollärare till dem och de måste ändra mångåriga vanor av att köra bil i Kina till förmån för vår körstil i Sverige varpå flera av dem inte verkar kunna köra alls.


Niklas Larsson