0
Skrivet den 2 april, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

A chicken story

Det kinesiska språket, eller skall vi säga mandarin, är enligt många ett ganska svårt och komplicerat språk att lära sig. Faktum är att mandarin rankas som ett av de svåraste språken att lära sig i världen.

När jag flyttade till Beijing var det ett måste att lära sig mandarin, i alla fall lite för att lättare kunna ta sig fram. Så jag pluggade på kinesiskan, blev grymt bra på att pruta, lärde mig att beställa mat på restauranger och säga till taxichaffisarna vart jag skulle. Med andra ord, jag kunde lite lättare ta mig fram och förklara vad jag ville.

När min nuvarande sambo skulle komma och hälsa på mig i Kina hade jag nog varit där en månad. Jag hade lärt mig lite granna av det komplicerade språket och vi satt på en restaurang och skulle beställa. Jag försökte utläsa vilka rätter som var kyckling och frågade servitrisen på knackig mandarin:

Jag: Är det  kyckling (Jirou) i denna rätt?

Servitrisen:  Ja det är kyckling (Ji)

Jag: Så det är kyckling (JI ROU!)

Servitrisen: Ja kyckling (Ji)

Jag vänder mig mot min sambo och säger ja det skall vara kyckling – så vi beställer rätten. Efter ett tag kommer en kokade gryta fram till bordet med kyckling – men här kom inte några fina kycklingfilébitar fram utan det var en helt kyckling som hade blivit hackad i bitar, med ben, fötter, tuppkam(!) och allt annat. Så där satt vi med vår kycklingrätt. Det jag inte förstod då var att jag hade frågat efter kyckling KÖTT och hon hade svarat ja, det är kyckling.

Nåväl – övning ger färdighet!

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.