1
Skrivet den 19 januari, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Fördom: Man blir allergisk av kinesisk mat

Att bli allergisk av kinesisk mat kallas Chinese Food Syndrom även känt som Chinese Restaurant Syndrom.

1968 kom första rapporten på Chinese Food Syndrom – Kinesisk mat syndromet –  efter att flera personer hade sökt läkarvård efter att ha upplevt följande besvär efter att de ätit kinesisk mat (i och för sig utanför Kina):

– Tryck över bröstet

– Rodnad

– Huvudvärk

– Domnad kring munnen

– Svullnad i ansiktet

– Svettningar

Eftersom alla patienterna hade ätit kinesisk mat trodde läkarna att besvären var kopplade till det faktum att kineser använder MSG (monosodiumglutamat) i maten, som vissa kan ha en allergisk reaktion till. Efter att ha granskat detta kom man fram till att MSG i sig inte kunde vara källan till symptomen. Istället konstaterade läkarna att det måste ha varit den kinesiska maten i sig. Besvären uppstod snart efter att kinesisk mat ska ha förtärts och i de flesta fall försvann besvären efter inte allt för lång tid. Efter återkommande fall så myntades begreppet Chinese Food Syndrom.
Idag skylls detta dock fortfarande på MSG eftersom kinesisk mat är ett så pass brett utbud att det inte kan vara samtlig mat som orsakar besvär. MSG är annars känt för att skapa allergiska besvär, huvudvärk, gulnande tänder och försämrad syn, men kineserna verkar vara besatta av att hälla det i maten.

Oavsett så är Chinese Food Syndrom ett riktigt begrepp och återfinns i läkarböcker som ett verkligt syndrom. Det har florerat rykten sedan 60-talet att man blir allergisk av kinesisk mat. Så det är delvis sant, men inte helt klart vad allergin/besvären beror på.

Har du någonsin haft problem efter att ha ätit kinesisk mat? Tillräckligt för att uppsöka sjukhus? Är det verkligen rättvist att beskylla hela det kinesiska köket för att vara farligt?


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.