1
Skrivet den 3 mars, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

CPPCC i Kina – en politisk vecka framför oss

CPPCC i Kina

Veckan vi står inför blir en politisk vecka på många sätt och vis. Veckan inleds med att Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens (CPPCC/The PPC) drar igång (3/3) och två dagar senare (5/3) drar även den nationella folkkongressen (NPC) igång.

CPPCC i Kina är ett rådgivande politiskt organ, utan någon slags lagstiftande makt. De ses en gång per år för att diskutera i olika frågor gällande Kinas framtid. Konferensen hölls för första gången år 1945 när kommunistpartiet och nationalisterna diskuterade hur de skulle hantera Japans nederlag i det andra kinesisk-japanska kriget. Under inbördeskriget hölls inga konferenser, men år 1949 möttes de igen och det var faktiskt här man beslöt för att upprätta Folkrepubliken Kina och de antog en nationalsång, flagga, Beijing till huvudstad och Mao till ordförande över CPPCC. CPPCCs medlemmar utses av kommunistpartiet, men bara 1/3 av alla medlemmar kommer från kommunistpartiet och CPPCC representeras istället i form av affärsmän, medlemmar från de 8 andra partierna, inflytelserike ikoner som Yao Ming och Jackie Chan etc.

Även om CPPCCs uppgift kan tyckas menlös om de bara fungerar som ett rådgivande organ, har de faktiskt mer att säga till om än vad man skulle kunna tro. Som medlem har man både rätt att göra en proposition samt kräva att viss medlem eller organisation inom ledningen ger ett muntligt eller skriftligt svar tillbaka till denne, vilket kan leda till att en diskussion och opinion skapas. Går en eller flera medlemmar ihop i CPPCC kan dessa direkt skicka förslaget till högsta ledningen och invänta deras beslut.

NPC med dess 3000 medlemmar är i teorin den lagstiftande institutionen i Kina. NPC hålls visserligen, likt CPPCC, enbart en gång om året, men 200 av NPCs medlemmar (i egenskap som centralkommittén) möts betydligt oftare. NPC övervakar och kontrollerar all administrativa, juridiska och militära beslut på nationell nivå. Det är också NPC som väljer ut den mäktiga politbyrån. (För mer information om NPC läs Motkinas Magnus artikel om partiet).

Vilka ämnen kommer hanteras under veckan? Ja, Peoples Daily, den officiella kommunikationsenheten för mötena, publicerade igår en guide till vilka ämnen man skall hålla extra koll på under veckan. Artikeln listar utvecklingsmål inför 2014, miljön, lokala administrationers skulder, urbanisation, landsbygdsreformer, SOE-reformen (State Owned Enterprises) och internationell policy högst och det är alltså med sannolikhet dessa ämnen som kommer få störst utrymme under mötena.

Ja, det ser ut som att det kommer bli en spännande vecka – inte enbart politisk utan även spännande i och med allting som händer runt omkring mötena. Och de första skandalerna har faktiskt redan börjat trilla in. I förra veckan blev det t.ex. känt att Liu Yingxia kastats ut ur CPPCC. Liu äger Harbin Xiangying Group och räknas som den 46:e rikaste kvinnan i Kina av Hurun Wealth Report 2013. Liu är den femte medlemmen att bli utsparkad ur CPPCC sedan förra mötet i februari i 2013. De andra har kastats ut för att de stridit mot allvarliga övertramp, men anledningen till att Liu blev utkastad är fortfarande inte klar. Rykten pekar på att skumma samarbeten genom hennes ledarposition hos kammaren för urban infrastruktur skall ha någonting att göra med utkastandet. Inga uppgifter har blivit kända om Lius bortplockande har koppling till de tidigare fallen.

Vi på Motkina kommer givetvis hålla er uppdaterade med information under veckan!

Läs mer:
NPC & CPPCC Sessions 2014 (officiella nyhetskanalen) (via Peoplesdaily.com)
NPC & CPPCC Sessions 2014 (via China.org.cn)
NPC & CPPCC Sessions 2014 (via bjreview.com.cn)
Chinese People’s Political Consultative Conference (via Wikipedia)
Chinese People’s Political Consultative Conference (via China.org.cn)
National People’s Congress (via Wikipedia)
China’s parliament to convene annual session on March 5 (via Globaltimes.cn, 2013-12-29)
Top businesswoman kicked out of CPPCC (via sino-us.com 2014-02-22)
Rich Chinese Businesswoman Suddenly Removed from CPPCC (via chinasmack.com 2014-02-26)
Removal of CPPCC delegate Liu Yingxia’s tied to CNPC deal, paper says (via scmp.com 2014-02-26)

 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.