1
Skrivet den 28 april, 2014 av Bairuilong i Blogg
 
 

Dagens boktips: ”Sun Zis Krigskonst”

Vi på Motkina.se är väldigt hedrade och glada över att nu kunna presentera Krister i Beijing som kommer att börja gästblogga hos oss framöver. Vill du veta mer om Krister? Läs vår intervju med honom HÄR eller klicka dig in till Kristers egna blogg

För ca 2 500 år sedan skrev Sun Zi, 孙子, klassikern ”Sun Zis Krigskonst”, 孙子兵法, antagligen det mest kända militära klassiska verket från Kina.

Boken är helt och hållet en lärobok i krigsföring. Tesen i boken är att ett krig, eller ett slag, inte huvudsakligen vinns på slagfältet utan vinns genom bra strategier och planering. Att boken är skriven för 2 500 år sedan gör naturligtvis att språket och meningsuppbyggnaden är en aning ”gammalmodig”, men när man ser genom de ibland ganska komiska formuleringarna så märker man att det finns många kloka teorier och resonemang bakom Raderna.

Det går också att se boken som en kurs i ledarskap, och trots att boken är skriven för militära aktioner kan de strategier som presenteras mycket väl implementeras i moderna affärsmässiga situationer t ex mellan dig och din kund eller mellan dig och din leverantör om man tolkar teserna anpassat för dagens förutsättningar.

Boken är kort, och det är ingen tung läsning. Den innehåller 13 korta kapitel, och det tar bara några minuter att läsa varje kapitel. Jag tycker boken är roande, och jag tror inte man behöver ha ett intresse av Kina för att kunna uppskatta den.

För att citera Mästare Sun:
Den som inte till fullo känner till strategiutformandets fällor kan inte heller känna till dess finurligheter.

Krigskonst
Det finns tre olika svenska översättningar av Sun Zis Krigskonst. Den som jag läst (på bilden ovan och översatt av Bengt Pettersson, Ooi Kee Beng och Henrik Friman) är översatt direkt från den klassisk kinesiska, vilket de övriga inte är. 


Bairuilong

 
42 årig ingenjör med stort intresse för Kina. Har bott flera år i Beijing men har nu flyttat tillbaka till Sverige igen och driver bolaget Bairuilong AB