0
Skrivet den 31 mars, 2014 av Niklas Larsson i Blogg
 
 

Chengyu: 拔苗助长 – Bá miáo zhù zhǎng

Chengyu är kinesiska idiom. Talspråk om man vill. Som regel består de av fyra karaktärer och återfinns i vardagligt språk. Alla är förknippade med en förtjusande liten historia. Niklas är så förtjust i chengyu att han kommer publicera en för er två dagar i veckan de kommande veckorna (eller månaderna om ni uppmuntrar honom).

拔苗助长

Dagens Chengyu – No. 0002

拔苗助长 – Bá miáo zhù zhǎng

拔 betyder ”att dra”
苗 betyder ”en stickling av en planta”.
助  betyder ”att hjälpa”
长 betyder här ”att växa”

Denna historia är en känd historia från ”Mencius”. Mencius var en av de stora konfucianska filosoferna. Mencius skrev ner sin tankar i ett verk han kort och gott kallade ”Mencius” där han tydligt och med många exempel klarlade sina filosofiska ståndpunkter. I boken finns det två huvudteman, Mencius syn på hur en stat skall styras och hans syn på den mänskliga naturen. Det sistnämnda var ett tema som Konfucius inte pratade så mycket om och det är det ämne som kan sägas vara Mencius stora bidrag till den konfucianska läran och den kinesiska filosofin.

I Song-kungadömet (宋国)fanns en bonde som oroade sig över sina grödor. Varje dag gick han till fältet och oron steg för varje gång att hans grödor inte växte. Flera dagar gick och han började ängsligt tänka ”Jag måste hitta på något sätt att hjälpa dem att växa!”

Så en dag fick han en idé som gjorde honom glad och upprymd. Han sprang bort till fälten direkt på morgonen och började långsamt att dra upp varje planta någon cm. Hela dagen arbetade han tills kvällen då han återvände hem, nu mycket trött och berättade för sin son vad han hade gjort. Sonen blev förskräckt och sprang bort till fälten bara för att se hur plantorna fallit och börjat vissna en efter en.

Denna historia illustrerar hur viktigt det är att låta saker och ting ta den tid det tar. Mencius använde det främst för att visa sina studenter att den som stressa i sina studier lär sig inget på det långa loppet. Eller som vi kanske hade sagt i Sverige ”Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”

Du hittar alla chengyu här


Niklas Larsson