0
Skrivet den 29 april, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Besök Dali, Erhai (Ear Shaped Lake)

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! 

Tidigare har ni kunnat läsa om Dali och Cangshan som ligger på dess östra sida, på dess västra sida ligger sjön Erhai, den öronformade sjön, förr i tiden även känd som Kunmingsjön. Den ligger ca 2000 meter över havet och är 40km lång och 8km bred. Vad som gör sjön så speciell förutom det väldigt vackra landskapet är att det går en cyckelväg runt hela sjön. Vill man cykla hela vägen är det ca 128 km för ett varv, vilket för mig och min vän tog 11 timmar, med ett fåtal korta pauser för fotografering och påfyllning av energi. I det här fallet betydde det Snickers och Pepsi, så mycket annat fanns inte i det små butikerna runt om i byarna.

Cangshan 1

I Dali Old Town (大理古城) kan man hitta cykelbutiker med hyrcyklar överallt, ett normalt pris för en bra mountainbike/landsvägscykel kostar ca 20-30 CNY för ett dygn, och det är värt att investera i en bra cykel då vägarna på vissa ställen är lite dåligt. Överlag är dock vägarna i väldigt bra skick, det har blivit en stor turistattraktion både för Dali, men också för de mindre byar som kantar vägen runt hela sjön. Är man inte sugen på att köra hela varvet på en gång finns det möjligheter att ta in på hostel på andra sidan och sedan fortsätta dagen efter, eller helt enkelt ta en kortare tur till någon av de mysiga byarna norr om staden. Vi hade inte tid med detta utan försökte hinna hem innan det blev mörkt.

Erhai 1

Den västra sidan består till väldigt stora delar av åkermark, och här får man se mycket klassiska risodlingar och bönder med rishattar. Cykelvägen går ofta in i de små vägarna i byarna där de gamla männen rakas med kniv på gatan, och kvinnorna bär på grönsakerna för att sälja dem i Dali. Stranden handlar mycket om betesdjur som kossor och det var också här som vi såg de kända små båtarna där vissa fiskare använder fåglar för att fånga fisk.

Erhai 2 Erhai 3Erhai 4 Erhai 5

Den norra delen består mestadels av större byar och man kommer ifrån vattnet, cykelvägen går här även över till en större bilväg.

Erhai 7 Erhai 6

Det går ganska snabbt att ta sig över till den lång östra vägen vilket är den roligaste då man på en egen cykelfil cyklar allra längst med vattnet i närmare 40 kilometer. Det blir också mer kuperad terräng med en antal längre backar, här nedan ses en med utsikt över en av de större byarna på den östra sidan. Vad som är mest fascinerande är att se dagliga livet bland fiskebyarna och de många intressanta saker som hela tiden händer. Alla foton här har jag tagit medan jag samtidigt cyklat.

Erhai 8 Erhai 9

Ganska snabbt gick det inte att använda cykelvägen längre, utan vi fick börja köra på den stora vägen istället, för fiskarna är ju smarta. Varför ska turisterna ha en egen fil när de kan använda den bilfria remsan till att torka sin fångade fisk, det låg nät och miljontals småfiskar överallt. Just livet som fiskare är något man får en bra inblick i, alla stegen får lagning av nät, transport av båtar, nätfiske från stranden, torkning, sortering och så vidare får man se under resans gång.

Erhai 11 Erhai 10 Erhai 12 Erhai 13

I södra delen av sjön ligger den nya moderna delen av Dali (大理下关), vilket tyvärr ser ut som vilken stad som helst i Kina. Men det är skönt med lite variation i cyklandet och delen längs med stranddistriktet är vacker, man är dock ganska trött vid det här laget och vi hade inte direkt någon motivation att utforska staden närmre. Efter det återgår landskapet till jordbruksmarken och alla de små byarna, vilka har en annan typ av konstruktion är fiskebyarna på östra sidan.

Hela trippen är fysiskt jobbig men en otrolig upplevelse, och billig. Man får en väldigt unik insyn i livet både som bonde och fiskare då man cyklar ca 4-5 timmar vardera i respektive landskap och samhällen. Har man tur med vädret får man en väldigt vacker utsikt också, varning här dock för att cykla vid allt för bra väder. Många jag träffade försökte cykla dagen innan men fick avbryta vid den norra stranden på grund av för hög värme och intensivt solsken.
Erhai 14

Ta sig dit:
Nya Dali: Tåg eller buss från Kunming, flyg från Kunming, Beijing, Shanghai och andra städer.
Gamla Dali: Buss från antingen Kunming eller Lijiang, även buss eller taxi från nya Dali.

Cyklar kan hyras runt omkring sjön, enklast att hitta dem i gamla Dali.

Bästa tiden att besöka:
Vår, sommar eller höst, då det ligger ganska långt upp i bergen är sommaren mest behagligast temperaturmässigt men med tillhörande regnperiod. Är man där den 1:a augusti kan man även uppleva den otroligt häftiga eldfestivalen.

Att göra:
Cykla runt sjön eller till de olika byarna, man kan även ta färjan över sjön eller till de olika öarna som finns. En del av byarna härstammar från Qingdynastin och har de bästa samlingarna av originalhus i Kina. Gamla Dali har även massor med gamla stadsdelar att erbjuda shopping och mysiga barer.

Bo:
Finns hostels överallt, att rekommendera är antingen Jade Emu International Guesthouse eller Five Elements Hostel strax norr om ringmuren.

Tid att spendera:
För att cykla, 1-2 dagar, Dali, 3-4 dagar till en vecka beroende på hur mycket man vill göra.

Tips:
Ta din tid, Dali och dess omgivningar är som gjorde för att ta det lugnt och bara njuta. Det finns en anledning till att många västerlänningar bestämmer sig för att bosätta sig här permanent.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.