0
Skrivet den 28 april, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Besök Dali, Cangshan (Bluegreen Mountain)

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! 

I Yunnan i södra Kina, en provins med så många sevärdigheter att man aldrig kommer hinna se allt, ligger den gamla staden Dali (大理). Dali, och då tänkte jag på Old Town Dali (大理古城) och inte den nya staden med samma namn som byggts ett par mil söderut, är vad jag skulle kalla min favoritplats i Kina.

Dali 2Dali 1

Dali är i mångt och mycket en typisk turistort, men i och med att allt det moderna har placerats i en helt egen stad och allt som byggs och renoveras i de gamla delarna har samma gamla stil, har staden lyckats behålla mycket av sin charm. Till skillnad från grannstaden Lijiang (丽江) där dess Old Town har monopoliserats av diverse företag med identiska affärer för jakkött, ukuleles m.m. är souveniraffärerna ganska unika. Dali beskrivs av många som Kinas hipsterstad, vilket tydligt gör sitt avtryck på personerna som bor där. Det finns massor med gatuförsäljare som säljer egentillverkade smycken, broderier och kläder, ungdomar som står och spelar sin musik och en skön feeling som genomsyrar det mesta. Många västerlänningar har därför bosatt sig där och driver allt från bokaffärer, restauranger och de mest populära hostelen och barerna. Den mest kända är Bad Monkey, som drivs av engelsman som har sitt egna lilla bryggeri uppe i bergen, och serverar fantastiskt goda mörka öler. Helt klart värt ett besök med intressanta livemusiker och DJs på kvällarna.

Dali Cangshan Cangshan 1

Nog om Old Town Dali, det finns nog med upplevelser här att fylla en veckas inlägg, så sparar det åt framtiden. Jag stannade här i drygt 2 veckor och en av dagarna beslutade en amerikan som jag träffat och jag för att ge oss på berget som låg precis till väster om staden, Cangshan (苍山). Berget är känt för sin biologiska mångfald och har över 3000 olika arter av växter, samt olika små höghöjdssjöar och vattendrag. Det finns flera vägar att ta sig upp för berget och vi beslutade oss för att försöka gå hela vägen. Med otydliga instruktioner på kinesiska begav vi oss ett par kilometer söder om staden, och uppför en brant väg som skulle leda oss till ingången och Gantong Temple. Det visade sig dock att om man skulle vandra hela vägen upp var man tvungen att bege sig strax norrut istället, som även den hade en central kabelvagn. Med en alldeles för dålig kondition och en branta första etapp och ett vädret som började bli ganska dåligt, beslutade vi oss för att istället betala 30CNY för inträdet och 40CNY för kabelvagnen som skulle ta oss upp till vad som kallas Jade-Cloud Road. Fördelen att åka från vårt ställe är att man hamnar i ena änden, istället för i mitten, av den 11 km långa bergsvägen. Man kan därför beta av allt på vägen utan att behöva gå tillbaka.

Cangshan 2 Cangshan 3

Cangshan 4Cangshan 7

Phoenix’ Eye Cave är en liten grotta där det byggts trappor och ställningar runt omkring för att kunna ta sig dit. I min mening skulle detta klassas som renoveringsobjekt om något. För att kunna ta sig dit innebär det att man måste gå på en halvmeter bred och 2-3 meter lång stenplatta som ligger på avsatser, där den ena avsatsen är byggd för hand. Under är det ett stup, 100 meter rakt ner längs med bergsväggen. Upphetsande om man gillar sådant, själv fick jag svindel bara av att tänka på det och satte mig ner på säker mark medan min amerikanske vän med en vikt på 130kg+ började klättra ut och ganska besviket ropa  att det inte var så mycket att se.

Cangshan 8

Phoenix’ Eye Cave

Vi beslutade oss för att ta vandringsleden ner, vilken låg i samma område som Phoenix’ Eye Cave, och vi kände att det var trevligare att gå nedför de tusentals trappstegen än uppför, framförallt med tanke på utsikten. När vi kom ner gick vi förbi vad som hette Dali Tianlongbabu Movie Town (大理影视城 )vilket är en historisk stad uppbyggd på 25000 kvadratmeter för inspelningen TV-serien Tian Long Ba Bu som betyder ”Demi-Gods and Semi-Devils”, en känd wuxia novel från 60-talet. Staden är helt byggd i Song-stil och är man intresserad kan det vara värt ett besök, vi var dock för trötta för att orka. I slutet av vägen, precis när vi kommit fram till Dali igen fanns ett stort område med hästar. Det finns möjligheten att rida upp till basen för de långa trapporna, eller ta den andra kabelvagnen, vilket kan vara en rolig upplevelse.

Cangshan 9

Ta sig dit:
Nya Dali: Tåg eller buss från Kunming, flyg från Kunming, Beijing, Shanghai och andra städer.
Gamla Dali: Buss från antingen Kunming eller Lijiang, även buss eller taxi från nya Dali.

Till Cangshan finns det flera vägar att ta.
Från gamla Dali – antingen ta trapporna via Tian Long Ba Bu Movie Site och Mountain-Climbing Way Entrance eller stolsliften från Zhonghe Tourist Service Center i 20 minuter upp till Zhonghe Tempel 中和寺. Alternativt att ta taxi eller vandra söderut på 214 National Road till Guanyin Temple 观音寺 för att sedan följa vägen upp mot Gan Tong Tourist Service Center och ta kabelliften upp till Qingbi Stream.

Bästa tiden att besöka:
Vår, sommar eller höst, då det ligger ganska långt upp i bergen är sommaren mest behagligast temperaturmässigt, men med tillhörande regnperiod. På våren blommar det för fullt och på hösten är träden i sina vackra röd-orange-gula skrudar. Är man där den 1:a augusti kan man även uppleva den otroligt häftiga eldfestivalen.

Att göra:
Vandra i bergen och på de otaliga stigarna. Gamla Dali har även massor med gamla stadsdelar att erbjuda shopping och mysiga barer.

Bo:
Finns hostels överallt, att rekommendera är antingen Jade Emu International Guesthouse eller Five Elements Hostel strax norr om ringmuren. Det finns även möjlighet att övernatta på Higherland Inn i närheten av Zhonghe Tempel om man vill spendera mer än en dag på berget.

Tid att spendera:
För berget en halv eller heldag. Dali, 3-4 dagar till en vecka beroende på hur mycket man vill göra.

Tips:
Ta med dig matsäck, det finns ett antal små matställen men med väldigt höga priser för dålig kvalitet.

Ta din tid, Dali och dess omgivningar är som gjorde för att ta det lugnt och bara njuta. Det finns en anledning till att många västerlänningar bestämmer sig för att bosätta sig här permanent.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.