0
Skrivet den 13 juli, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Datong – med en historia över 2400 år

Nattåget från Peking väst hade lämnat en timma tidigare. Tåget krängde och jag låg längst upp i en hard sleeper och försökte att koncentrera mig på att andas och inte tänka på tågkupéns platsmatta i taket, bara någon decimeter ovanför mitt huvud som tycktes närma sig varje gång jag tittade upp. Jag hade lyckats knipa åt mig en säng via Ctrip, trots att min dittills tillförlitliga biljettlucka i Wudaokou sagt att alla biljetter till Datong var slut. Nöjd hade jag hämtat ut biljetten på stationen och nu befann jag mig alltså där: andandes. När den heta nattluften tvingade fram en svettdroppe i min panna gav jag upp och beslöt mig för att promenera runt i vagnen för att varva ned. Jag kom i samtal med ett nygift par som också reste till Datong. De skulle göra en heldagstur och frågade om jag ville följa med. Utan att jag visste ordet av satt jag i en minibuss med tolv kineser med matchande gula solhattar och nynnade med till den aningen för peppiga guideledaren lilla Hus gälla sångröst som ekade i högtalarsystemet.

datongDatong (大同) ligger så långt norr ut man kan komma i Shanxi, och gränsar mot Inre Mongoliet i nord och Hebei i öst. Staden är för evigt märkt av dess historia; en historia som sträcker sig 2400 år tillbaka i tiden. Under norra Wei (386-534 f.Kr) var Datong huvudstad i 96 år och var efter det länge det politiska, ekonomiska och militära centrumet i hela norra Kina. Idag är det framför allt känt för Yungang-grottorna (云冈石窟), en av de tre viktigaste grottorna i Kina och det hängande klostret (悬空寺) vid berget Henshan.

Utgrävningarna av Yungang-grottorna dateras tillbaka till ca 450 f.kr då munken Tanyao fick i uppdrag att uppföra statyer av kejsare Xiao Wen. De största Buddhastatyerna mäter upp till 20 meter i höjd.  Till en början kände jag mig lite besviken. Jag har tidigare besökt de makalösa Longmen-grottorna i Henan och de kanske ännu mer fantastiska Mogao-grottorna i Gansu och kände ganska intensivt att båda de besöken satt en sådan hög standard att Yungang aldrig skulle kunna mäta sig med de båda. Känslan visade sig vara både rätt och fel. Mycket är förstört och området är mycket mindre till ytan än de två ovan nämnda områdena, men det som verkligen är bevarat; det var någonting helt bortanför min förståelse. Sällan har jag känt mig så närvarande och berörd på samma gång. Färgerna lyser starka och intensiva fortfarande. Av detta var det av förklarlig anledning inte tillåtet att ta bilder, och tur är väl det. Ingen bild, oavsett fotografens talang, hade kunnat mäta sig med grottornas skönhet.

datong

Det hängande klostret, är ett klosterkomplex med 40 rum som från början byggdes redan 491 f. Kr. Klostret som det ser ut idag har under åren blivit utökat och ombyggt, framför allt under Ming (1368-1644) och Qing (1644-1911). Klostret, som ligger precis vid foten av Mt. Henshan, ser ut att sticka rakt ut ur klippan, men är egentligen stöttad av klipporna till omvärldens förundran. Min guidade tur gjorde ytterligare ett stopp vid Mt. Henshan, vars ingång bara ligger någon kilometer från det hängande templet. Det är en brant klättring, men det går att göra en hel del intressanta klosterstopp under vägen.

datong

Datong downtown är helt ärligt inte mycket att hurra för. Gamla byggnader har rivits och ersätts med nya. Omgivningen luktar plats och är mattad av damm. Det är inte förrän man kommer en bit ut, bort från det turistiga och det plastiga som en helt ny stad tränger fram. Det finns fortfarande många hutong-liknande områden kvar, där livet fortsätter som vanligt, trots de vansinniga byggnaderna alldeles bredvid.

När jag förundersökte Datong så verkar det som att de allra flesta turister som har postat i de forum jag har läst väljer att spendera en dag i Datong och göra en heldagstur med guide/transport för att se Yungang-grottorna och det hängande klostret. Vid Datongs tågstation väntar många villiga chaufförer som er beredda att förhandla fram ett pris. Vanliga rekommendationer gäller är resebyrån CITS som både har en promoter som talar engelska samt kontor alldeles vid stationen. För min heldagstur inklusive transport, inträde och lunch med studentpris betalade jag 310 kr, vilket jag har förstått i efterhand var ett mycket bra pris. Jag tyckte att en dag räckte gott och väl, men jag är mer än nöjd att jag fick privilegiet att besöka staden.

Jag kommer att tillbringa hela sommaren i Kina. Följ mig på Instagram @Erikastaffas där jag lägger upp bilder från platser jag besöker när min VPN fungerar, eller @Moktinase för den senaste informationen och mycket mer därtill!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.