1
Skrivet den 4 mars, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

De fyra uppfinningarna

Ni har väl hört om de fyra uppfinningarna? Begrepper myntades av sinologen Joseph Edkins under mitten av 1800-talet. Vi har tidigare skrivit om kinesiska uppfinningar. Nu tittar vi på de klassiska fyra uppfinningarna, Si da fa ming 四大发明

Magnetkompassen

500 BC började kineserna skriva om magnetism, men först efter 1000 AC finns tydliga tecken på en kompass. Kinesiska kompasser pekade traditionellt söderut, hellre än norr som vi är vana vid. Den beskrevs länge som en ”direction finder” och dess verkligt stora inverkan blev tydlig när man plötsligt kunde segla i mörker, dimma och oväder utan att se landmärken. Runt 1500 AC tog Europa vid och lärde sig navigera haven. (Trots det korta avståndet så lärde sig japanerna att använda magnetkompassen av européerna efter att japanska pirater härjat i västvärlden, hellre än direkt från kineserna)

Pappersmassa

papperDet är lite oklart hur tidigt pappersmassa började användas, men vi talar om någon gång runt år 0. Nu använder vi papper från trämassa nästan uteslutande, men från början var det hampa, mullbärsfiber och lite annat för att hålla ihop massan. Man kan tro att papper användes för att skriva på, men det hade man bambu och lerplattor till. Faktum är att man använde papper framför allt som hygienprodukt eller omslagspapper för de rika. Kejsarens papper var parfymerat och extra välbehandlat för att det skulle vara så mjukt som möjligt. Man använde även tjockt papper som påse för att bevara te i. Århundranden gick och kineserna började använda papper för att skriva, göra böcker och skicka meddelanden. Det dröjde 1000 år innan papper började användas i Europa, och då var det som skrivunderlag.

Krut

Krut forskades fram av alkemister som en essens för evigt liv. Ironiskt nog. Till att börja med var substansen osäker och det tog tid innan kineserna kommit fram till en blandning som de kunde kontrollera. När de kunde kontrollera storleken på explosionen så började man tillverka fyrverkerier. Fyrverkeriernas syfte var att skrämma iväg onda andar.

Krut började användas i stor utsträckning runt 1000 AD dynastin. Under 1100-1200 talen rörde sig krutet mot arabiska halvön och sedan vidare mot Europa. En del menar dock att krutet gjorde sin väg till Europa via Ryssland efter att Européer gått i krig mot mongoler.

Trycket

blockBuddisterna drev utveckligen av trycktekniken av samma anledning som Guthenberg, även om de använde sig av olika tekniker. De ville bevara sina religiösa skrifter och sprida dem på ett sätt som var snabbare än att skriva på hand gång på gång. I Kina användes använde blocktryck, vilket innebär att man gör ett block som trycker en hel sida, hellre än ett block för varje karaktär, detta var inte effektivt när det kinesiska språket bestod av så många tecken. Den första tryckta boken är från 860-talet AD.

Trycket spred sig från Kina till Korea, där man började använda flerfärgstryck och målade blocken i olika färger.

Andra spännande uppfinningar

Skottkärran

Stigbygeln (tänk att rida till krig utan?)

Porslin

Paraply

Decimaler

Men vi går in på detalj om dem vid annat tillfälle!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.