0
Skrivet den 9 januari, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kinas nio drakar!

I den kinesiska mytologin finns det drakar återkommande i de flesta myter och legender. I det här inlägget tittar vi på de nio drakungarna. Drakarna fick nio ungar, varje unge med olika styrkor och speciella krafter. Du har säkerligen stött på dem utan att reflektera över att de är olika och står för olika saker.

 • Den äldsta sonen är Bixi. Han har ett huvud av en drake med stora huggtänder och kroppen av en sköldpadda. Han är oerhört stark och gillar att bära saker.  Bixi syns ofta med en stor stenpelare på ryggen och placeras ofta vid gravar. Man ska klappa Bixi under hakan för tur.
 • Sedan kommer Chi Wen som är regnet och vattnets drake. Den återfinns ofta på hustak för att skydda hus mot regn. Andra källor menar att han även sväljer onda andar som cirkulerar kring husen. Han avbildas ofta liknande en ödla utan svans. Det är Chiwen som ses på alla taken i Förbjudna Staden, men där har han ett svärd igenom ryggen, så han ska veta sin plats och inte skada husen, bara skydda dem från eld.
 • Näst är Pu Lao som är draken som skriker och ryter. Han återfinns ofta på olika slaginstrument för att de ska låta högre. Det sägs att havsdjur skrämmer Pulao, därför avbildas ofta olika valar eller sjöodjur nära honom för att han ska skrika ännu högre.
 • Den fjärde sonen är Bi An. Han är vaktdrake och rättvisans väktare. Bian liknar ett lejon eller en tiger i ansiktet. Han finns ofta i olika fängelser för att hålla fångarna på plats. (alla drakar vaktar ju på olika sätt, men Bi An är framför allt en ”vakthund” hellre än en andlig eller spirituell vakt)
 • Sedan kommer Taotie som älskar mat och finns på matbehållare för att se till att det alltid finns mat att tillgå i hemmen. När barn är glupska kallas de ibland Taotie på skoj.
 • Gong Fu/Chishou är vattnets drake. Finns ofta i mängder på bryggor, broar och båtar för att förhindra översvämningar. Den liknar en krokodil till utseendet och fungerar ofta som vattenledare. Även Chishou finns i hundratals i Förbjudna Staden där dess huvud sticker ut för att leda bort vatten från trappor, platåer och byggnader.
 • Ya Zi är krigets och stridens drake. Han älskar att döda. Han bidrar med lycka i strid och ser till att vapnen han finns på är starkare och mer precisa.
 • San Mi/Suanni) är eldens drake och finns på brasor och i samband med rökelse. Det sägs att om San Mi finns i ditt hem kommer du få vackra barn. Han har en lejons kropp, men kan ibland visas med en drakes huvud.
 • Jiaotu är den yngste sonen.  Han ser ut som en platt snäcka utan kropp. Jiaotu ogillar att bli störd och återfinns ofta på handtag och dörrar.

 

 

I vissa fall så hittar man tre andra som anses vara söner, så vi nämner dem här för säkerhets skull, men det är ovanligt.

 • Qiu Niu anses ibland vara den femte sonen. Han är musikens drake, han skyddar musiken och harmonin. (Hellre än Pu Lao, som helst bara vill låta högt)
 • Chaofeng är inte rädd för något och syns ofta längst upp på hus där han njuter av den höga höjden.
 • Fuxi älskar litteratur och att läsa. Han syns ofta vilandes på böcker eller höga stentavlor.

 

 

Bilderna är tagna från Chinese-Tea-Culture.com

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.