1
Skrivet den 12 mars, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Goji – De Kinesiska Superbären!

Min Mormor är en sådan Mormor som har förkärlek för nya köksmaskiner och köksprylar. Hon älskar att pröva nya maträtter och har svårt att inte köpa nyheterna i matbutikernas hyllor. För några år sedan var jag hemma hos min mormor och skulle äta middag, som jag ofta är och som vanligt kommer mormor med något nytt som hon gärna dela med sig av. Mormor räcker fram en liten påse, i påsen ligger små torkade safirröda bär. Smakar lite som russin, fast inte lika sött och med en lite beskare eftersmak. Gott var det, nyttigt stod det på förpackningen och inte så många kalorier heller. Är det här det nya supersnackset?

När jag något år senare tar mitt pick och pack för att flytta till Kina passar jag på att resa runt i det stora spännande landet i Öst. Jag ser bären som Mormor ville att jag skulle smaka på. Både små och stora bär. I affären var de ofta placerade nära teet. I södra Kina fanns det affärer som enbart sålde bären, här fanns det enorma bär – dock var de väldigt dyra. Jag började googla på bäret och fick fram ett namn, Gojibär!

Idag är det många som pratar om superbären och fitnessbloggarna snacksar gladeligen på nyttigheterna som mellanmål och piffar gärna till morgonmüslin med dem. Den röda diamanten som bäret även kallas sägs ha ätits i Kina sedan över 5000 år tillbaka. Gojibär har traditionellt använts inom den kinesiska läkarkonsten sedan många tusen år och sägs bota allt från smärta och värk till impotens och njur- och leversvaghet. Bären har även använts för att förbättra synen. Det finns dock ingen vetenskaplig forskning på att gojibären botar dessa sjukdomar.

Gojibär, eller Wolfberries som de kallas på engelska, är sprängfyllda med bland annat antioxidanter, vitaminer och aminosyror som är viktigt för kroppen att få i sig. I Kina är det vanligt att man lägger några bär i teet, gärna grönt te, men självklart kan man äta dem som de är, lägga dem i müslin, salladen eller när du pressar egen juice.

Summa summarum kan man säga att den röda diamanten är ett litet, kompakt, rött och sött bär som enligt våra vänner i Öst verkar vara ett riktigt superbär!

 

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.