1
Skrivet den 7 januari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Demonstrationer efter Xi Jinpings lunchbesök

xi jinping

Alldeles innan jul uppmärksammades det att Xi Jinping besökt en av snabbmatskedjan Qingfengs restauranger i centrala Beijing. Uppmärksammades gjordes det bland annat även i svenska Aftonbladet som gjorde ett kortare uppslag om besöket. Enligt uppgift skall Xi både stått i kö och betalat utsatt pris, 21 yuan. Efter besöket har både restaurangen och hans order som numer kallas ”the Xi combo” bestående av 6 fläsk Baozi, 1 grönsaksrätt och 1 friterad rätt med grislever blivit mycket populär men restaurangägaren till kedjan säger i en intervju med South Morning Post att de inte tänker öka priset på menyn. Bordet där Xi lunchade har nu förflyttas till annan ort på grund utav säkerhetsskäll, enligt uppgift av en anställd i samma artikel.

Varför blev det här så himla stort kan man fråga sig. Det enkla svaret är att det är mycket ovanligt att en man med så mycket makt som Xi beblandar sig med ”dödliga” kineser. Min hobby-analys är att lunchandet bör räknas som Xis senaste steg i hans kamp att återvinna kinesernas förtroende och visa sig som en av dem och inte någon högt uppsatt herre som är onåbar utan en av dem, precis som dem, fast ändå inte.

Vad Xi (och hans PR-människor) kanske inte väntade sig var att restaurangen som Xi besökte nu blivit symbol och en samlingsplats för kritik mot bland annat de nya korruptionsskandalerna som skakat Kina under den senaste tiden. Det är via Weibo som bilder nu rasar ut på demonstranter som har samlats utanför restaurangen. Xi själv har inte kommenterat händelsen.

Sugen på mer?
Se VIDEON från Xis besök
Xi JinPing – man of the people” analys i International Business Times


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.