0
Skrivet den 5 februari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Den bortsprungna Mamman!

Att inte vet hur man skall gå tillväga för att göra något, inte kunna kommunicera fram det man vill och inte veta om man kommer lyckas hörde till min och många andras vardag i Kina. Jag bodde i Beijing och där kan fortfarande stora delar av befolkningen inte ett ord engelska. Går man på en gata där knappt någon utlänning gått tidigare blir man självklart ut-stirrad. Min skola låg i ett sådant distrikt. De enda utlänningarna i detta område var jag och mina 17 skolkamrater.

Några av mina klasskamrater kunde kinesiska ganska bra, men de flesta av oss kunde inte ett ord. Från vårt område som låg mellan andra och tredje ringen skulle vi ta oss till andra delar. Många gånger gick det bra, andra gånger gick det åt pipan. Som första dagen när nästan ingen hade anlänt till skolan och jag och min kompis Josefine skulle hitta en buss. Vi lärde oss vad buss hette på kinesiska och hade en lapp där det stod vart vi skulle. Alla vi frågade skickade oss åt olika håll och vi gick och gick och gick och gick. Det var mitt i sommaren, det var väldigt varmt och vi svettades som bara den! Tillslut vände vi och när vi nästan var vid skolan hittade vi busshållplatsen sisådär 100 meter från skolan.

Efter att ha bott i Kina i kanske en månad skulle min kära Mor komma och hälsa på mig. Precis som jag själv hade Mor min varit i Kina flera gånger tidigare, så hon visste vad som väntade.  En morgon bestämde vi oss för att åka till ett hotell och äta brunch – lyxbrunch. Även denna gången skulle vi ta bussen och just där min skola låg gick det väldigt många olika busslinjer. Jag hade inte riktigt lärt mig alla nummer som gick till olika delar än. Men en buss kom som jag kände igen, jag sa till min Mamma att jag var tvungen att fråga om bussen gick dit vi skulle. Så jag hoppade på där fram på bussen, trodde såklart Mamma var bakom mig. När busschauffören förklarade att bussen inte gick dit hoppade jag av. Bussdörrarna stängdes och bussen började köra. I bussen ser jag min Mamma som åker i väg, utan mobil och utan någon lapp som säger vart hon skall. Jag försökte göra ett tecken om att hon skulle hoppa av på nästa hållplats men vet inte om hon förstått.

Smått stressad hoppar jag på rätt buss, på en annan hållplats, ganska när den föregående ser jag min mamma stå. Min buss stannar inte där utan nu åker jag förbi min mamma. Jag gör ett nytt försök att signalera att vi ses vid end destinationen. Vet såklart inte om hon förstår. Jag hoppar av på rätt hållplats, väntar och väntar och väntar. Ingen mamma i sikte så här långt. Då tar jag beslutet att gå till det hotell som vi skulle äta på. Jag har lappen och frågar mig fram – men hur skulle min mamma hitta dit utan lapp? När jag väl är framme vid hotellet sätter jag mig i foajén och väntar och väntar och väntar. När jag nästan gett upp hoppet ser jag min mor hoppa ur en taxi. Glad som en lärka över att on hittat till hotellet och hittat mig. Jag har nog aldrig varit så glad utav att se min mamma som då.

Mamma berättade att hon hade hoppat på en annan buss, tagit sig till ett annat hotell, försökt få låna internet och sedan googlat febrilt för att hitta rätt hotell. När hon trodde hon hittat rätt hotell skickades hon iväg i en taxi av personalen och kom fram. Utan någon som helst kinesiskakunskaper kommunicerade hon fram genom kroppsspråk vad hon ville ha hjälp med. Imponerade enligt mig! Skulle Du lyckas?

 

P1000981


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.