1
Skrivet den 10 april, 2015 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

”Den förbjudna sporten” – Golf i Kina

Mission_Hills_HaikouDen 30:e mars stängdes 66 olagliga golfbanor i Kina. Detta motsvarar ungefär 10% av alla banor i landet. Partimedlemmar som spelat golf med företag har anklagats för korruption. Xi Jinpings kampanj mot korruption har nu riktat in sig på rikemanspelet, och skördat sina första offer.

Golf var förbjudet under Mao, som kallade det ”en sport för miljonärer”, vilket fortfarande stämmer. Medemskap är extremt dyrt och bara en liten del av befolkningen har råd. Tjänstemän, med sin relativt magra (officiella) inkomst, behöver därför finansiera sitt spelande på annat sätt. Det sticker nog i ögonen på många kineser när de ser sina politiker på banan.

Aversionen mot att tillåta golfbanor från regeringens håll är inte svårt att förstå. Banorna kräver stora landområden och förbrukar stora mängder vatten. För att få bygga en bana kallar det gärna nåt annat, en kreativ ansökan hävdade att det handlade om att restaurera ekologiska områden.

Samtidigt som allt detta sker fortsätter sporten att dra till sig stora namn i Kina. Tiger Woods ska restaurera banor, och Bubba Watson ska spela en tävling i Shenzhen. Över gränsen i Hong Kong undrar nog många miljadärer vad som ska hända med deras ”naturprojekt” i fastlandet.


Otto Jacobsson