0
Skrivet den 28 augusti, 2014 av Louise Granath i Nyheter
 
 

Den fyrkantiga löparbanan i Kina


Du missade väl inte Erikas inlägg tidigare i veckan om Ungdoms OS i Nanjing som avslutades idag? Kineserna gjorde själva bra ifrån sig i många grenar, däribland löpning där man tagit hela 6 guld och ett brons. Vi på Motkina.se utgår från att löpgrenarna under Ungdoms OS i Nanjing sprungits på den klassiska ovala banan med mjuka kanter, men alldeles säkert kan man kanske ände inte vara. I somras upptäcktes ett helt nytt fenomen i löparvärlden – den fyrkantiga löparbanan i staden Tonghe i provinsen Heilongjiang.

Varken löpare som testad banan eller reportern Li Xiao’ang som i klippet här provar banan är särskilt imponerade av den nya designen, och inte heller de spydiga kommentarerna i sociala media lät vänta på sig när renoveringen av Heilongjiang stadium och  löparbanas nya form blev känd. Speciellt på den kinesiska motsvarigheten till Twitter, Weibo, har det raljerats friskt.

Det finns en förklaring till den fyrkantiga formen på löparbanan. När det med kort varsel blev känt att staden skulle få besök av högt uppsatta ledare från kommunistpartiet blev det snabba ryck för de lokala myndigheterna att rusta upp den slitna stadion. För att effektivisera arbete och hinna klart i tid till ledarnas ankomst valde man att istället för måla ovala kanter att måla dem raka då detta sparade dyrbar tid!

Mer läsning:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/10995174/China-gets-wooden-spoon-for-right-angled-running-track.html
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article19289202.ab

 


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.