0
Skrivet den 6 juni, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Den mest berömda utlänningen i Kina


Han blev utvald som en av de officiella fackelbärarna under OS 2008 och utnämnd av TIME Magazine som en av de viktigaste ledarna för 2000-talet. Den 50-åriga kanadensaren Mark Henry Rowswell, eller som han är mest känd som 大山, det stora berget, räknas som den absolut mest kända utlänningen som bor i Kina. Rowsells intresse för Kina började redan 1984 då han påbörjade sina studier i mandarin i Kanada. Kort därefter flyttade han till Peking för att studera vid Peking universitet. I media blev han uppmärksammad först 1988 då han uppträdde i en kinesisk sångtävling, året därefter blev han inbjuden att vara med i en sketch på den kinesiska nyårsgalan , som ses av ca 550 miljoner människor. 大山 kommer från en karaktär i sketchen 夜归, vilket gjorde honom till en stjärna över en natt.

Idag jobbar Rowswell som en frilansande underhållare, och är främst uppskattad för hans kunskaper i crosstalk , 相声 (xiàngsheng – ansikte och röst), en av kinas mest berömda scenkonster som dateras tillbaka till sen Qing-dynasti när Xiangfeng kejsaren höll hov. År 1989 blev han faktiskt erkänd som den första utlänningen i ”den nionde generationen”, något som var mycket kontroversiellt vid tidpunkten. Under 90-talet uppträdde han ofta i kinesisk tv med crosstalk, inklusive nyårsgalorna 1998 och 1999, som sågs av 900 miljoner till 1 billjon tittare. Rowswell är också berömd för de många tv-program han har lett, bland annat ”Travel in Chinese” som visades via CCTV International där han fick i uppdrag att lär utlänningar kinesiska.

Rowswell har en stark närvaro online och följs av miljontals människor på FacebokTwitter och Weibo. Roswell är också utnämnd som Kanadas Goodwill ambassadör till Kina, har tagit emot nyckel till Ottawas stad samt utnämnd medlem i ”order of Canada”, Kanadas allra högsta civila ära. 

 

Läs vidare:
Why do so many Chinese learners seem to hate Dashan (Mark Rowswell)? (via Quora)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.