4
Skrivet den 16 december, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Fördom: Den smarta kinesen

 ”Alla kineser är sjukt smarta”, ”kineser pluggar hela tiden”, det är ungefär så det börjar låta när man pratar om kineser och plugg. Under mina vistelser i Kina har jag upplevt att kineserna pluggar oerhört mycket, är ambitiösa och sitter i biblioteket dag ut och dag in. Men varför har de då inte överlistat hela västvärlden med sin kunskap?

den smarta kinesen

Studiehetsen börjar redan i tidig ålder då istället för att komma in på bra skolor genom betyg görs så kallade nationella prov för att komma upp till nästa ”nivå” i skolan utbildningstrappa. Föräldrarna lägger hutlösa summor på sina barn för att de skall få en bra utbildning. Men eftersom föräldrarna arbetar väldigt mycket skickas många barn iväg till internat där barnen enbart spenderar sin tid med att plugga. Dessa kostar 5000 kr och uppåt per år och ibland är den enda lösningen för att barnen skall kunna studera. Alternativet är att mor- och farföräldrar tar hand om barnen när inte föräldrarna inte har tid. Ofta skickas barnen också till helgskolor, där de bland annat lär sig engelska och olika instrument som inte erbjuds i den vanliga skolan.

Det finns 31 miljoner studenter i Kina

När de senare skall söka in till universitetet är deras betyg mer eller mindre värdelösa, då alla universitet använder det nationella provet ”Gaokao” som beslutsunderlag för vilka studenter som skall tas in. Detta är för att det skall vara rättvist (som ni kan höra i vår podcast: Fyra Små Ämnen) då olika gymnasier har olika standarder för betyg. Studenterna studerar i månader för detta test, då det är deras enda chans att ta sig in på universitetet.

Min erfarenhet är att de flesta kineser jag mött inte pluggar för att de är intresserade av det ämne de läser. Ofta har det krav hemifrån att få en så bra utbildning som möjligt, ofta med en relativt gammaldags syn på vad som är ett bra utbildning och ett bra jobb. Bland annat har jag mött studenter som tar en bachelor i marxism, med syfte att komma med i det kommunistiska partiet och studenter som endast pluggar engelska i åratal för att kunna plugga utomlands. Det senare nämnda alternativet har exploderat i popularitet de senaste åren, och 2013 åkte över 400 000 kinesiska studenter utomlands för att plugga, med en majoritet som åkte till USA. Det gällar att vara specialist och bäst.

..jag har mött studenter som tar en bachelor i marxism, med syfte att komma med i det kommunistiska partiet..

Jag har också upplevt att kineserna studerar mycket mer specifika ämnen än i Sverige, då vi pluggar till exempel till att bli ekonom, lärare i största allmänhet eller liknande. Detta är antagligen en stor orsak till den enorma konkurrens som finns i Kina, då det finns över 31 miljoner studenter i Kina (2010) och siffran ökar ständigt. Det gäller att vara specialist och bäst.

Idag har åtta kineser fått nobelpriset, bland andra Liu Xiaobo och Mo Yan, vilket inte är någon häpnadsväckande siffra direkt. Men troligtvis kommer vi se fler kinesiska forskare få nobelpriset i framtiden. Mycket forskning i Kina idag faller mellan stolarna då den är skriven på kinesiska och för komplicerad att översätta, vilket i framtiden kanske inte blir något problem med de engelska kunskaper som allt fler kineser har idag. De ligger efter den västerländska skolan på många plan, men likt mycket annat i Kina sker utvecklingen snabbt. Kanske kommer vi i framtiden får våra fördomar bevisade, att kineser är precis så smarta som vi förväntar oss att de ska vara.

Källor:
http://fof.se/tidning/2008/5/mot-toppen
http://english.peopledaily.com.cn/90001/98649/7315789.html http://english.cntv.cn/program/china24/20131107/101611.shtml


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!