0
Skrivet den 20 april, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Det sista matriarkatet i Kina


Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! det sista matriarkatet

På SVT play finns fram till den 7:e maj den spännande dokumentären ”Det sista matriarkatet” om Mosuo-minoriteten (摩梭) vid sjön Lugu, i Yongning-regionen i nordvästra Yunnan. (Om ni inte kan se den för att ni är i utlandet rekommenderar vi denna på Youtube istället) Idag finns det ca 40,000 Mosuo som finns framför allt lever i Yunnan och Sichuan. Från början sägs det att deras förfäder var nomader och levde på den tibetanska platån och kom till regionen runt Lijiang  3 e.Kr födelse, därefter skall nomaderna delat upp sig i tre grenar, Naxi, Pumi och Mosuo.

En sak som gör Mosuo unika är deras förhållningssätt till äktenskap. De kallar det för det vandrande äktenskapet (走婚) och ”äktenskap” är egentligen fel ord i den här benämningen, bättre är översättningen på deras egna språk (som helt saknar skriftspråk), ”gå fram och tillbaka”. Varje person av kvinnligt kön genomgår vid 13 års ålder en ceremoni, efter vilken hon har möjlighet att välja hur många älskare hon vill från stammen. Det finns ett känslomässigt krav på att man bör känna någonting för varandra, men utöver det har kvinnan rätt att välja som hon vill. Männen spenderar sina dagar som fiskare eller jagare och framåt kvällen knackar han på hemma hos kvinnan för att fråga om han får spendera natten där, för att sedan ge sig av i gryningen.

Mosuo är ett matriarkat i den meningen att det traditionsenligt enbart är kvinnor som har hög status, ärver land, hus, sköter affärer och har rätt till de barn som föds. Inom Mosuo minoriteten lämnar aldrig barnen hemmet utan spenderar hela sina liv i sin mammas hus. Vem pappan är har egentligen ingen betydelse, och alla pappor och män runtomkring barnet kallas för farbröder.

摩梭

Regionen har genom tiderna varit ganska avskilt från omvärlden, faktum är att det enbart var 10 år sedan byarna runt sjön fick tillgång till el under dagtid, men turisterna har under de senaste åren boomat i regionen. 2012 besökte 1,5 miljoner turister området runt sjön, nästan 3 gånger så många som året tidigare. Kulturen runt sjön är numer skyddat av  ”Lugu Lake Mosuo Cultural Development Association”, men många menar att de typiska vanorna och traditionerna hos Mosoufolket redan är förstörda. Uppmärksamheten har lockat till en sexindustri, där minoritetens allra fattigaste flickor såsom influgna burmesiskor och thailändskor har chansen att tjäna extra pengar. För en mindre kommersialiserad upplevelse, besök näraliggande Mosuobyarna som t.ex. Lige, bara någon timma bort från sjön. 

Dokumentären ”Det sista matriarkatet är producerad av en kvinna som växt upp i USA, men själv tillhör minoriteten. Producenten har ett ganska kritiskt förhållningssätt till de gamla traditionerna, men slits mellan att se samma traditioner förändras och försvinna generation efter generation. Jag har svårt att ta ställning till något som inte är min egen kultur, men tanken på ett samhälle där varken skilsmässor eller frågor kring vem som har mest rätt till ett barn och egendom finns, och ett samhälle där vid en förälders död, barnet har en stor familj av farbröder och fastrar som tar hand om den, är inte någonting att bara avfärda helt lättvindigt. 

Ta sig dit:
Det går att ta sig med bussar och minivans från Det går också att ta sig från Lijang, Yunnan och Xichang, Sichuan. Hur lång tid bussresan tar beror på vädret, men man skall räkna med åtminstone 8 timmars bussfärd och kostar ca 120 yuan. I oktober 2015 är Lugu Lake flyglats beräknad att öppna, med flyg från Kunming, Yunnan och Guangzhou, men arbetet som har varit igång från och till sedan 2009, har försenats och beräknat öppningsdatum är fortfarande inte tillförlitligt.

Bästa tiden att besöka:
Under vintern är området fyllt med snö och transporten till sjön blir svårare då vägarna är hala och isiga. Från juni till september är regionen regnig, så bästa tiden att resa dig är i maj eller tidig höst.

Att göra:
Till Lugu kommer man för en kultur- och naturupplevelse av rang. Spendera tiden med att hajka i området, besök grottorna, cykla runt sjön, ät från det lokala köket och sitt runt lägereldarna med Mosou minoriteten.

Bo:
Det är inte tillåtet att campa i regionen, men finns många hostels och även ett officiellt hotell med högre standard runt sjön.

Tid att spendera:
2-3 dagar

Tips:
Det finns än så länge enbart en ATM och en rural bank runt sjön, alltså fungerar det inte att ta ut pengar med de vanligaste utländska bankkorten. Se alltså till att ta med tillräckligt med pengar vid utresan!  

 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.