0
Skrivet den 22 maj, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Dinosaurieägg funna vid vägarbete i Guangdong


Ett sensationellt fynd rapporterades nyligen om fossiler från 43 dinosaurieägg som dykt upp i samband med vägarbete i 3 miljonerstaden Heyuan i Guangdong-provinsen. 19 av äggen var intakta och mätte upp till 20 centimeter i diameter. Lokala experter uppskattar äggen till att vara 65 miljoner år gamla. Fortfarande är inte analysen klar om vilken typ av dinosaurieart äggen tillhör, men sannolikt tillhör de släktet oviraptor eller anknäbbsdinosaurier.

Heyuan är redan tidigare känt somHome of Dinosaurs”, och Heyuan Dinosaur Fossil Museum blev uppmärksammat år 2004, då det kom med i Guiness rekordbok för att husera världens största samling med fossiler av dinosaurieägg som då mätte upp till enorma 10,008 stycken. Totalt uppger myndigheterna i Heyuan att fragment av 17,000 dinosaurieägg har hittats i regionen sedan de första utgrävningarna 1996, inklusive 17 skelett och fossiler av 200 fotavtryck. Alla ägg kommer från sen kritaperioden, 89-65 miljoner år sedan. Anledningen till att så många ägg har blivit bevarade och återfunna har att göra med regionens jord, en speciell typ av röd sandsten.

Dinosauriefynd är vanligt i Kina  och flera platser har bara under det senaste året uppmärksammats i media för fynd. Bland annat fynd från en Changyuraptor yangi, en fyrvingad dinosaurie med extremt långa fjädrar, i Liaoning-provinsen i nordöstra Kina. Utgrävningar fortsätter över hela landet, bland annat i Zhucheng, Shangdong efter det makabra fyndet 2008 som sägs vara världens största samling dinosauriefossiler som någonsin hittats där 7,600 ben hittills har grävts fram. I Zhucheng har utgrävningarna pågått sedan 60-talet. Zhuchengs dinosauriemuseum  (AAAA) har även de mottagit Guiness World Record för att inneha världens längsta intakta Hadrosauridskelett.

Läs vidare:
Gigantoraptor (UR PLAY 9 min, 2007)
Dinosauriedrakarna (UR PLAY, 8 min, 2007)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.