0
Skrivet den 9 juni, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Disneyland Shanghai – En miljon besökare innan öppning

 Shanghai Slott

Fyrverkerier prövas inför invigningen. Wow. Bild: China Daily

Sommaren är på ingång och med detta följer en välförtjänt ledighet, förhoppningsvis under blå himmel och strålande sol. För invånarna i Shanghai med omnejd kommer denna sommar att vara lite speciell, då en alldeles, alldeles underbar plats ska slå upp portarna för första gången. Det är inte bara en bal; det är självaste Disneyland som öppnar i södra Shanghai, vilket kommer att bli den sjätte parken i världen. Invigningen den 16 juni har kommit att bli en mycket omtalad och efterlängtad händelse. Sedan i början av maj har parken varit öppen för en begränsad skara av personer med anknytning till parkens personal, investerare och övriga, som fått möjligheten provåka attraktionerna för att se så att allt är i sin ordning inför invigningen.

Shanghai People

Bild: Shanghaiist

När det gäller delen av parken som inte kräver inträde så har intresset också varit mycket stort. Omkring en miljon människor har passat på att besöka dessa områden, som består av bland annat idylliska parker och möjligheter till shopping. Värt att tänka på är att själva Disneyland med åkattraktioner alltså öppnar officiellt först den 16 juni, och att biljetterna till detta datum och veckorna framöver sålt slut sedan lång tid tillbaka.

Parken i Shanghai blir den första av sin sort på det kinesiska fastlandet, då Disneyland i Hong Kong öppnade redan 2005. Men med tanke på att 300 miljoner människor bor inom ett reseavstånd på 3 timmar till Shanghai så bedöms potentialen för den nya parken ändå vara mycket stor.

Till storleken kommer parken att vara ungefär 3,9 kvadratkilometer, vilket går att jämföra med Liseberg i Göteborg som är 1,1 kvadratkilometer. Den kommer att vara uppdelad i olika områden med olika Disneyteman, som bland annat inkluderar promenadstråket Mickey Avenue, piratinspirerade Treasure Cove, sagolika Fantasyland och ett science-fiction inspirerat Tomorrowland. Klassikern Space Mountain har i den sistnämnda blivit ersatt av Tron Ride, och de rutinerade besökarna i Anaheim, Kalifornien, har nu en anledning att bli lite avundsjuka på de nya toppmoderna attraktionerna som byggts i Shanghai.

Tron Ride

Tron Ride. Ser ännu häftigare ut i mörkret. Bild: Shanghaiist

Det sägs ofta att kineser i allmänhet är intresserade av västerländsk kultur och västerländska märken. Så kan ofta vara fallet, vilket syns i det stora intresset för Disney’s etablering på Fastlandskina. I anslutning till denna nya park kommer även den amerikanska kaffekedjan Starbucks att öppna en stor butik. Detta inflöde av Musse Pigg och kaffe har skapat en rivalitet med den kinesiska nöjesparksföretaget Wanda, som driver flera parker runtom i Kina i stil med Disneyland, fast med ett större fokus på inhemsk kinesisk kultur. Wandas VD har själv sagt att intresset för Musse Pigg och Kalle Anka är över, och företaget kommer säkerligen utgöra en formidabel konkurrent till Disney framöver.

 


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!