0
Skrivet den 2 juni, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Drakbåtsfestival – 端午节(Duān wǔ jié)


Kineserna älskar som bekant att fira sina holidays och framför allt den kinesiska våren är full av holidays. Idag (måndagen 2 juni) är det tid att fira 端午节(Duān wǔ jié), eller drakbåtsfestival (Dragon Boat Festival) som vi kanske känner till den som. Högtiden firas till minne av ämbetsmannen och poeten Qū Yuáns (屈原) liv och död.

Drakbåtsfestival Enligt legenden var Qū Yuán  en mycket omtyckt och folklig ämbetsman i kungariket Chu och gjorde vad han kunde för att städa upp bland de ofta korrupta ämbetsmännen samtidigt som han försökte förhindra staten Qins maktutbredning. På grund av sin popularitet blev Qū Yuán  mycket fruktad bland de andra ämbetsmännen som gjorde allt för att förstöra relationen mellan Qū Yuán och kejsaren. Qū Yuán anklagades för förräderi och tvingades därefter att gå i exil.

När Qū Yuán senare fick veta hur kungariket Chu blivit besegrat och övertagits av Qin blev han så bestört att han tog sitt eget liv genom att kasta sig i floden Milou. När byborna förstod detta tog fiskarna genast sina båtar ut på floden för att försöka rädda Qū Yuán. På vägen ut i floden slog de i trummor för att skrämma bort fiskarna och kastade ris och Zongzi (粽子, Zònɡzi ) i vattnet för att fiskarna skulle äta dessa och inte äta Qū Yuáns kropp.

drakbåtsfestival

Zongzi

Enligt legenden hittades dock aldrig Qū Yuáns kropp, så alltsedan dess har det traditionella sättet att fira drakbåtsfestival på varit att på årsdagen, den 5 maj enligt den kinesiska lundarkalendern, anordna drakbåtstävlingar och äta den lövinlindade, pyramidformade ”risdumplingen” Zongzi  i Qū Yuáns ära.

För dig sig är nyfiken på hur man gör Zongzi finns en video här.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.