7
Skrivet den 27 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Såhär överlever du en affärsmiddag i Kina

Uttrycket 无酒不成席(wú jiǔ bù chéng xí – ingen fest utan vin) stämmer bra in på när kineserna drar på vare sig fest eller affärsmiddag. Det är ett ändlöst skålande med Baijiu (starksprit), vin och öl. Har du som utlänning förmånen att få vara med på en kinesisk middag kommer kineserna överösa dig med mat, alkohol och cigaretter. Kineserna är ett generöst folk och det är bara att vänja sig vid tanken till att de inte kommer att ta ett ”nej” eller ”nu räcker det” särskilt seriöst utan förväntar sig att du dricker det som hälls upp.

Skulle du neka till att skåla med en kines eller röka dennes cigaretter (om kinesen har sett dig röka tidigare) skulle det anses vara väldigt oartigt och respektlöst. Kvinnor förväntas inte dricka alkohol. Dricker en kvinna  alkohol så är det allmänt accepterat att hon bara behöver dricka ett halvt glas medan en man måste dricka upp ett hela. Vill du inte dricka så kommer kineserna såklart acceptera detta – men bara om du gör det tydligt från början.

Hur man dricker tillsammans skiljer sig beroende på om man är nära vänner, nya bekanta eller affärskompanjoner. Är man mycket nära vänner så går inte världen under om man av misstag inte skulle följa någon av de utstakade reglerna, men är man affärskompanjoner så finns det en oändlig mängd regler som man bör följa, annars kan det bli så fel att en affärsrelation kan förstöras i grunden. Likt mycket i det här landet är det förstås inte riktigt lika enkelt som det låter. Reglerna skiljer sig beroende på om man träffar kineser från stads- eller landsbygd och de flesta etniska minoritetsgrupper har faktiskt sina egna förhållningsregler när det kommer till just alkoholkultur. Pust! För att ändå på något sätt reda ut det här med dryckesreglerna tänkte jag slänga upp några grundregler som är bra att ha i åtanke vid middag med kineser.

  • Det är viktigt att använda sig av rätt uttryck när man utbringar en skål. Vanligast är乾杯 (Gānbēi) drick upp hela glaset och喝一点儿 (Hēyidianr) drick lite. Dricker du mer/mindre än det som utropats anses detta oartigt
  • Utropas 隨意 (Suíyì) drick så mycket som du vill, måste du ha koll på hur mycket den som har mest respekt vid bordet dricker och därefter dricka exakt lika mycket som personen ifråga
  • Vid en skål får glas aldrig skålas på samma höjd. För att visa respekt måste man möta den andres glas några centimeter under kanten
  • Du får aldrig skåla före din chef eller middagens värd utan måste vänta på att de utbringat en skål först
  • Det är oartigt att dricka själv när man sitter i en grupp. Vill man dricka så måste man utropa en gemensam skål där alla dricker samtidigt. Detta gör man t.ex. genom att slå glasen i bordet. Finns det en tallrik med något slags tilltugg på bordet skall glasen skålas mot tallriken. Finns det flera tallrikar på bordet skall man invänta och se vilken tallrik som den med mest respekt väljer att skåla mot och därefter skåla mot den utvalda tallriken
  • När du skålar måste du hålla glaset med båda händerna. Håller du i en ölbägare skall höger hand hålla om handtaget och vänster hand vara placerad under glaset
  • Dricks Baijiu på middagen skall dessa, efter en skål, fyllas på i hierarkins ordning. Din egen kopp skall alltid fyllas på sist
  • Väljer någon av gästerna att ni skall göra en privat skål måste du någon gång under middagen be samma person tillbaka om en privat skål

Till sist – ta det lugnt och glöm inte att dricka vatten och äta ordentligt under middagen. I Kina blir du respekterad genom att vara den som dricker mest men blir minst full. Ha så kul!  🙂

affärsmiddag i Kina

Min kompis Bellsan och jag överlevde en kväll med poliskåren i Yangshuo


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.