0
Skrivet den 5 mars, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Du har väl inte glömt köpa med dig mat hem?

Live hairy crabs are displayed in a vending machine at a main subway station in Nanjing, Jiangsu provinceDet här är inte några nya nyheter. Men desto mer underhållande.

Sedan 2010 har man kunnat hitta så kallade Vending Machines med levande krabbor i på olika platser i Kina. Konceptet har utvecklats under de senaste åren, från att bara vara bundna krabbor till att ha lagt dem i speciella plastaskar som tillåter dem att röra sig lite utan att nypa någon.

De hålls i maskinen med låg temperatur, vilket innebär att de i princip sover fram tills det att du bestämmer dig för att ta en hem. De kostar olika mycket beroende på hur stora de är, precis som om du hade köpt dem i butik.

hairycrabs2Det visar sig tyvärr att konceptet inte är speciellt lönsamt, utan ställs framförallt ut som en snackis. De har fått kritiken att eftersom man inte kan ta i krabborna eller titta nära på dem går det inte att bedöma kvaliteten – något som det läggs stor vikt vid när man handlar levande mat i Kina.

Den maskin som har varit mest lyckad är den som står på en perrong i Nanjing. Där säljs ca 200 krabbor om dagen.

På tal om vending machines så har man också kunnat se vatten-maskiner på vissa platser i Kina (och andra delar av Asien) där du lägger i ett mynt och kan fylla på din vattenflaska med färskvatten ur en kran. Kanske något att införa i Sverige med tanke på debatten om vatten på flaska.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.