0
Skrivet den 21 oktober, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Dubbla niornas festival

Idag, den nionde dagen på den nionde månaden i kinesiska kalendern, firas de dubbla niornas festival. Det är en anrik festival som har firats sedan Östra Han Dynastin, innan 25 BC. I Japan och vissa delar av Kina är den även känd som Krysantemumfestivalen.

Cornus officinalis SZ50.png

Korneller

Enligt I Ching, en klassisk kinesisk text från 1000 BC, är siffran 9 ett yang nummer. På den nionde dagen på den nionde månaden menas det finnas ”för mycket yang” och det kan skapa obalans och medföra otur. För att motverka denna otur är det vanligt att man dricker krysantemum-te eller krysantemum baserad starkdryck och bege sig upp på ett högt berg. Man ska enligt tradition även klä sig i korneller, en växt som anses vara läkande och rensande.

Det finns också en gammal legend som berättar om Huan Jing, en man som trodde att ett monster skulle komma med sjukdomar och epidemi till folket. Han berättade för sina landsmän och övertygade dem att gömma sig på toppen av ett berg medan han gick för att dräpa monstret. Huan Jing slogs med monstret och besegrade den på den nionde dagen på den nionde månaden, och därför firar man hans bedrift just idag.

indexAv denna anledning så är det många som beger sig upp på berg och dricker te och vandrar. I vissa regioner hålls tävlingar där man ska snabbast springa upp för berget och vinnaren kröns med en krona av korneller. I skolan läser man dikter om krysantemum och gör pappers korneller eller får flaggor att vifta för att symbolisera kornellerna.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.