0
Skrivet den 11 mars, 2015 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Ekologisk mat växer i Kina

Mitt i all smog och föroreningar i Kina börjar de ekologiska odlarna sprida sig mer och mer. Det är mer eftertraktat idag än någonsin tidigare i Kina med ekologisk mat. Prognoser säger att under år 2015 kommer det säljas ekologisk mat för hela 79 miljarder kronor i Kina, samtidigt som marknaden ökar med ca 15 % per år, vilket visar på stor efterfrågan.

För 10 år sedan visste ingen vad ”ekologiskt” var

Fortfarande är dock ekologisk mat fortfarande en nisch-produkt, men med större efterfrågan kommer större utbud. Definitionen kring vilken typ av gröda som klassas som ekologisk i Kina är dessutom omtvistad, då det finns ca 20 olika organisationer som gör eko-certifieringar av odlingar. Hur som helst är det en positiv utveckling för att förbättra maten med mindre gifter och bekämpningsmedel, vilket inte bara är bra för människorna utan även för jorden. Överlag är detta en positiv utveckling i Kina, för ca 10 år sedan visste majoriteten av bönderna inte vad ”ekologiskt” var för något.

Även ekologiska restauranger blir allt vanligare och i och med utvecklingen av ekologiska råvaror så kommer det bli billigare. Idag kan en ekologisk restaurangmåltid gå på en kostnad som skulle kunna täcka resten av veckans måltider.

Källa:
Ekologisk odling tar fart i miljökrisens Kina (Wong, O, SVD, 2015-03-07)
 


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!