1
Skrivet den 20 april, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Enkelt att rösta i EU-valet från Peking och Shanghai

praktik på svenska ambassadenRösta på ambassaden i Peking eller generalkonsulatet i Shanghai

Med lite drygt en månad kvar till EU-parlamentsvalet så tänkte jag påminna alla som precis som jag själv för tillfället är bosatta Shanghai eller i Peking om att kolla vilken tid som passar er för att besöka ambassaden eller generalkonsulatet för att avlägga er EU-parlamentsröst. Öppettiderna för röstmottagning hittar du här.

Alla som befinner sig utomlands kan rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat och det enda du som väljare MÅSTE ha med dig är en giltig id-handling (svenskt pass/id-kort). Om möjligt ska man också ta med sig sitt röstkort för att administrationen ska gå lättare men det är inget krav för att du ska få avlägga din röst. 

Valkuvert och partiernas valsedlar finns på ambassaden/konsulatet, däremot är det inte helt säkert att partierna skickat valsedlar med kandidatnamn till din aktuella ambassad/konsulat. Om det är så att det är viktigt för dig att ha möjligheten att kunna personrösta måste du själv beställa en sådan valsedel från det parti du vill lägga din röst på.  Mer info om hur det går till när du röstar utomlands från ambassader/konsulat finns här. ’

Brevrösta från Kina – för dig som inte bor i Shanghai eller Peking är det brevrösta som blir aktuellt. Det är lite mindre smidigt, men givetvis fortfarande värt besväret för att få möjligheten att göra sin röst hörd inom demokratins ramar. Mer information om hur det går till att brevrösta från utlandet hittar du här. Kolla in alla regler direkt och beställ det brevröstningsmaterial du behöver från Valmyndigheten, en kommun, en svensk ambassad eller ett konsulat redan idag.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.