0
Skrivet den 6 mars, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Bo, leva, arbeta och göra affärer i Kina – Erik Biedron

Det är återigen dags för Motkinas artikelserie Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina. Under seriens gång lär vi känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Den här veckan har vi kollat läget med svenska Erik Biedron, vars ansikte har spridits över hela världen tillsammans med det gäng som synts svindlande högt upp på Hong Kongs skyskrapor.

Erik Biedron

Hej Erik, hur hamnade du i Hong Kong och vad är det som intresserar dig med staden?
Jag sade upp mig och flyttade från Sverige för några år sedan för att gå in i min väns nystartade PR företag. Vi började i Beijing och valde sedan att flytta verksamheten till Hong Kong. Jag rör mig en hel del kring Asien men spenderar mycket tid just i Hong Kong.

Staden intresserar mig av många anledningar, inte bara för dess höga byggnader. Den öppenhet som finns här har jag inte sett på många andra platser i världen. Det är ganska dyrt att bo i staden men man träffar otroligt mycket människor med drömmar och affärsidéer som de försöker att realisera. Som egenföretagare är det väldigt inspirerande att ta del av denna miljön. Möjligheterna vi haft till att  även kunna jobba med större aktörer är också fascinerande. Vi har redan hunnit arbeta med New Balance, Supra, Red Bull, Volkswagen Group och fler är på väg. Den kringliggande naturen är också otippat nog, för en storstad som denna, otroligt vacker och det finns massvis med vandringsleder som aldrig verkar ta slut.

Hur började du med rooftopping?
Det började som en hobby. Jag har varit intresserad av klättring sedan länge och höga höjder har alltid fascinerat mig. Rooftoping är nu en del av PR-arbetet med vårt företag vilket vi har fått otroligt mycket uppmärksamhet för från hela världen Det är fascinerande när ens kompisar hör av sig och säger att de sett mig i Time Magazine, Daily Mail eller Apple News. Varför jag fortsätter är dock av samma anledning som varför jag började – de fantastiska upplevelserna och -människorna jag träffat och fått dela det hela med.

Varför fortsätter en göra någonting med så höga risker?
Det finns många yrken/sysselsättningar med höga risker. En del av utövandet handlar om att eliminera dessa risker. Det jag gör kan tyckas vara väldigt riskabelt men det ligger mycket träning bakom som t.ex. balans och fysik. Det handlar även om att hantera den så kallade ”höjdskräcken”. De flesta människor har mer eller mindre lite höjdskräck. Står du på en 200 meter hög takkant och tittar rakt ner så börjar i princip all känna panik, svindel, ökad puls och darr i benen. Även de som inte har ”uttalad höjdskräck”. Speciellt i kombination med andra faktorer som t.ex. vind. Jag kan inte förklara varför, men jag gillar helt enkelt den känslan och känner mig istället lugn.

Men finns det någonting som du är rädd för?
Det är egentligen ingenting som skrämmer mig. Hustaken har blivit lite av en allmän symbol för mig då det handlar om att hantera rädsla. Rädsla påverkar dig alldeles för mycket i livet. Det stoppar dig från det du egentligen vill göra.

Erik Biedron Erik Biedron

Kan du beskriva känslan av att stå på toppen av en byggnad?
Jag är ganska van vid det här laget, men jag känner mig alltid lite filosofisk där uppe. Att se en hel stad från ett ”ovan-perspektiv” och dess människor som rör sig där nere får en att tänka till lite. Man kan sitta i timmar där uppe och bara titta ner på allt.

Hur stort är rooftopping i Hong Kong?
Inte speciellt stort. Riskerna är stora och jag rekommenderar inte någon att pröva. Jag vill helt enkelt inte ha några dödsfall på mitt samvete.

Varför tror du att rooftopping har trendat under de senaste månaderna?
Höga höjder har alltid skrämt och fascinerat människor. På senaste tiden har olika filmklipp spridits på nätet. Det är snarare benämningen ”rooftoping” som är en trend just nu.

Vad är ditt häftigaste minne från taktopparna?
Det finns många olika. Det var mäktigt att stå på en knappt en meter bred åskledare på en av Hong Kongs högsta byggander 346 m upp i luften, samtidigt som man känner vinden dra i kläderna och håret.

Blir en avtrubbad eller känner du fortfarande att det är spännande att bestiga byggnader?
Jag är avtrubbad i bemärkelsen att det inte är spännande eller läskigt längre men det fascinerar mig fortfarande.

Vad är största skillnaden mellan fastlands Kina och Hong Kong?
Sammanfattningsvis kan man säga att Hong Kong är mer västerländskt influerat men det är fortfarande väldigt mycket ”Kina” här. Jag rekommenderar alla att besöka Hong Kong, Beijing och Shanghai. Det är en väldigt fascinerande del av världen som man definitivt bör besöka.

Vad är ditt nästa projekt?
Det händer en hel del framöver. Exempelvis så kommer jag att ställa ut mina fotografier på en fotoutställning i Hong Kong i april vilket jag ser fram emot väldigt mycket.

Erik Biedron

Det var allt för denna gången, vill du se mer av Erik så missa inte Instagram-kontot ”Erikbiedron”. Vill du bli nästa person i serien, eller känner du någon som vi borde intervjua? Kontakta mig på Erika.Staffas@hotmail.com. 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.