0
Skrivet den 29 oktober, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Ett barn blir två barn i Kina

Kinesiska kommunistpartiet meddelade idag att de kommer släppa enbarnspolitiken och istället införa tvåbarnspolitik.

humans of pekingEnbarnspolitiken, som infördes för att stabilisera Kinas extrema tillväxt, kan ni läsa mer om här. Myndigheterna gissar att en populationsökning på 400 miljoner personer har undvikits på grund av policyn. Sedan slutet har myndigheterna tillåtit föräldrar (där minst en är ensambarn) att skaffa två barn, om man ansökt och beviljats lov. Under förra året sökte drygt 50 000 par i Beijing om denna möjlighet, i Kina fler än 1 miljon. Över hela Kina är det dock knappt 15% av alla möjliga föräldrapar som ansökt om att få ha två barn.  Varför är det inte fler som vill? Det är dyrt att få barn i Kina idag. Så vill Kina på riktigt öka barnafödandet krävs nog mer än bara en lättnad i policy, det krävs andra uppmuntrande åtgärder och stöd.

Ett centralt problem är det faktum att Kinas åldersfördelning över befolkningen är förvrängd. Det finns för många gamla som ska tas hand om för få unga. Snart finns det inte tillräckligt många på väg in i arbetskraften. Många frågar sig om denna lösning, tvåbarnspolitik, kommer för sent? Ett annat problem som har kommit med enbarnspolitiken är att det finns proportionerligt fler män i Kina än kvinnor. Det finns flera anledningar till detta men, det är bland annat på grund av familjestrukturer där sonen tar hand om familjen när en dotter giftes bort. Föräldrar med bara en dotter har då ingen som tar hand om dem när de blir gamla.  I vissa delar är det så obalanserat mellan män och kvinnor att det föreslogs i förra veckan att två män kan ”dela” på en kvinna genom polygami.

Om detta leder till önskad babyboom och vad de kan få för konsekvenser, det får vi helt enkelt se. Men att döma av de senaste årens barnafödande får vi nog vänta på en boom.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.