0
Skrivet den 2 december, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Europeiska, amerikanska toppolitiker till Kina

En hel del intressanta statsbesök kommer avverkas under veckan. Först ut är brittiske premiärministern David Cameron som under måndagsmorgonen landade i Beijing – i ett märkligt lackat flygplan, får vi nog erkänna.

Paradoxalt nog, med tanke på Camerons nervösa inställning till EU, så säger sig premiärministern vilja lägga grunden för ett omfattande frihandelsavtal mellan EU och Kina under sitt Beijingbesök.

Samtidigt har han gjort helt om från att ha markerat i Tibet-frågan för 18 månader sedan. Nu är det affärer, inte mänskliga rättigheter, det handlar om. Cameron har gjort klart med allt tydlighet att Storbritannien ska bli Kinas nya bästa vän i Europa. Inför besöket passade han till och med på att skriva en ledarartikel i det kinesiska ekonomiska magasinet Caixin, där han bland annat beskrev sitt långsiktiga mål:

“Att bygga upp ett bilateralt samarbete som siktar mot utveckling och reform; att hjälpa till med att förverkliga den kinesiska drömmen, och samtidigt stödja Storbritanniens långsiktiga välstånd.”

Senare i veckan väntas den amerikanske vice-presidenten Joe Biden anlända till Kina – efter att först ha mellanlandat i bland annat Japan — då naturligtvis den senaste upptrappningen av konflikten över ögruppen Diaoyu/Senkaku ligger högt på agendan.

Till sist, viktigt för svensk vidkommande, så väntas finansminister Anders Borg besöka Beijing i slutet av veckan. På agendan står den något diffusa termen “Kinas ekonomiska utveckling”. Kanske blir det ett kinesiskt ledarstick också för Borg?

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter