0
Skrivet den 4 april, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Expedition China 2014 – Ostindiefararen Götheborg


Klipp från sjösättningen av Ostindiefararen Götheborg 06-06-03

Snart är det dags! Den 4:e maj kommer Ostindiefararen Götheborg kasta loss och påbörja resan på 12000 sjömil med slutdestination Quanzhou, Fujian-provinsen och markerar därmed starten i ”WORLD TOUR 2020.”

Götheborg

Det Ostindiska kompaniet bildades år 1731 och gick i konkurs år 1813 då lönsamheten efter ett allt stigande silverpris och vikande efterfrågan tagit ut sin rätt. Under tiden hade Ostindiska kompaniet skickat ut hela 37 stycken fartyg som tillsammans genomfört 132 stycken resor och bidragit till att göra Göteborg en handelsstad och till att Sverige kunnat satsa på järnbruk, sjukhus och varvsindustri genom att sälja te, siden och porslin till handelsmän i Europa. Ostindiska kompaniets resor räknas också till en av de anledningar varför Sverige och Kina har så bra relationer både idag och genom tiderna. 

Det ursprungliga skeppet Göteborg sjösattes år 1738 och gjorde bara 3 resor till Kina innan hon förliste i Göteborgs hamn. Där vilade hon till år 1984 då de första utgrävningarna av skeppet påbörjades. I samband med utgrävningarna föddes även tanken på att skapa en rekonstruktion av skeppet och drömmen om att göra om resan till Kina. 21 år senare stod skeppet klart och året därefter i juni 2006 sjösattes den nästintill exakta repliken av det förlista skeppet. Sjösättningen följdes av hela världen och direktsändes till och med av CCTV. Sändningarna beräknades ha ca 300 miljoner tittare.

Är du sugen på att följa med på någon eller några av Götheborgs 7 etapper under EXPEDITION CHINA 2014, så finns det fortfarande chans att få följa med, enligt ansvariga på SOICC i ett mail till Motkina. För mer information och anmälan KLICKA HÄR. För strandkrabborna går det istället att följa skeppet genom att få skeppets aktuella position direkt genom att KLICKA HÄR.

Läs vidare:
Ostindiefararen Götheborg (via Wikipedia)
Quanzhou (via Wikitravel)
Chinese Primeminister Wen Jia Bao Visists Götheborg (viaYoutube-kanalen SwedishShipGotheborg 26-04-2012)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.