0
Skrivet den 22 augusti, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Extrem byggkonst – Skyskrapor

Kina har i alla tider satsat stort och med extrema designer när det kommer till byggnader och infrastruktur. Allt från den kinesiska muren som påbörjades under 200-talet f.Kr. till den Stora Kanalen som sammankopplar Gula floden och Yangtze, en sträcka lika lång som mellan Göteborg och Rom, som började byggas runt 500 f.Kr.

Med återvunnen kraft på den ekonomiska marknaden har Kina sedan många år tillbaka påbörjat den ena efter den andra både imponerande så väl som galna projekt inom byggbranschen.  Vi har redan tidigare nämnt världens största akvarium i Guandong och för ca en vecka sedan nådde Shanghai Tower sin fulla längd på 632 meter och är därmed Kinas högsta skyskrapa med en god marginal på 140 meter ner till ”Kapsylöppnaren” eller Shanghai World Finance Center som står på andra sidan gatan. Men till skillnad från i USA där Empire State Building var högst i 40 år och sedan Sears Tower i ytterliggare 40 fungerar det annorlunda i Kina. Shanghai Tower kommer inte kunna räkna med att vara högst i många år till.

Redan nu byggs det på 4 skyskrapor i Kina som kommer bli högre än Shanghai Tower.

  • Sky City i Changsha som beräknas bli 838 meter, det vill säga 10 meter högre än världens just nu högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai. Osäkert när byggnaden som påbörjades 2012 kommer vara klar då den i flera skeden har fått vänta på ytterligare tillstånd som krävts i byggprocessen. Även det faktum att Kingdom Tower i Jeddah som planeras vara klar 2019 med en höjd på 1007 meter kan möjligt ändra planerna.
  • Suzhou Zhongnan Center i Suzhou, 729 meter högt, klar 2020
  • Pingan International Finance Centre i Shenzhem, 660 meter högt, klar 2016
  • Wuhan Greenland Center i Wuhan, 636 meter, klar 2017

Utöver dessa redan påbörjade skyskrapor finna det förslag på att bygga ytterligare 4 skyskrapor som planeras vara högre än Shanghai Tower.

  • Future City Tower i Shenzhen, 750 meter
  • Hua’s International Plaza i Wuhan, 707 meter
  • Shenwan Station Tower i Shenzhen, 680 meter
  • Platinum Hotel i Shenzhen, 670 meter

Shanghai måste börja bygga rejält om de inte vill bli omsprunget av städer som Wuhan, Tianjin och framförallt Shenzhen som också har planer på ytterligare 3 skyskrapor över 500 meter och därmed högre än Shanghai näst högsta skyskrapa. Kinas huvudstad Beijing har i många år lyst med sin frånvaro på den höga scenen med skyskrapor på enbart högst 260 meter, men 2016 planeras China Zun på 518 meter vara färdigbyggd.

Detta var en liten introduktion och framtidsblick över skyskraporna i Kina. I senare delar hoppas jag kunna gå in mer på djupet på specifika regioner och städer och de skyskrapor som finns och planeras att byggas där. Extrem byggkonst stannar inte heller vid skyskrapor utan det finns mycket att utforska bland broar, tunnlar, tågnät, flygplatser och tunnelbanesystem.

Källa: http://skyscraperpage.com


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.