0
Skrivet den 4 augusti, 2014 av Klara Magnusson i Nyheter
 
 

75 Arbetare Döda i Fabriksexplosion


Under lördagsmorgonen kl 7:37 den 2:e augusti skedde en kraftig explosion i en fabrik i Kunshan, 1,5 timme från Shanghai. Zhongrong Metal Products, som fabriken heter, tillverkade navkapslar till ett flertal bilmärken inklusive jätten General Motors, rapporterar Automotorsports och CCTV.

I olyckan omkom 75 personer och över 180 personer har enligt uppgifts skadats.  Vid tiden för olyckan vistades över 260 personer i lokalen, vilket är mer än den dubbla mängden anställda, då övertidsersättningen var fördubblad under helgen, rapporterar kinesiska 163.com. Grund till explosionen sägs vara en större mängd metalldamm som har antänts från flammorna i fabriken, troligen på grund av alltför dålig städning i fabriken.

Situationen har av kinesiska myndigheter blivit rubricerad som very serious dereliction of duty”

 Situationen har av kinesiska myndigheter blivit rubricerad som ”very serious dereliction of duty”, Reuters, då problemet enligt SCMP, varit känt för fabrikens ägare i flera år och uppmärksammat av ett flertal tillfällen av stadens arbetsmiljöråd, men ignorerats.

Hittills har 5 chefer på Zhongrong tagits till polisens förvar i väntan på fortsatt utredning. Incidenten räknas som den värsta industriella katastrofen i Kina på flera år.

Läs vidare:
China factory explosion kills 68 (Channel News Asia)
Death toll at Chinese General Motors parts factory hits 69 (Daily mail)
GM looks for alternative supplies in China after deadly factory blast (Reuters)


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.