0
Skrivet den 9 december, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Fake tandställning trend i flera år


Vi har tidigare berättat om diverse konstiga trender som förekommer i Kina med omnejd; stora ögon (helst stora som en docka), porslinsvit hud, ja, det finns många att nämna. En annan trend som har cirkulerat ett tag är faketandställning, dvs att bara klistra på en remsa eller metallstång på tänderna för att det ska se ut som en tandställning.

tandställning

Det är ingen som behöver hymla om att kineser har dåliga tänder i stor utsträckning. En anledning är att det är dyrt med tandvård. Om ett barn behöver tandställning kan den kostnaden uppgå till flera tusen kronor. Dessa fake varianter uppgår dock bara till några hundra. Dels kan man beställa dem på nätet och klistra fast i munnen själv, eller så kan man få det gjort på salonger (eller hitta på helt själv som i videon ovan). Med tandställning så ser man helt enkelt ut som att man kommer från en familj som har råd att ”prioritera tänderna” och där man tar hand om utseendet. Dessutom ser man lite ”gullig” ut. Jag kan tycka att det beror på om man valt Hello Kitty-tandställning eller en vanlig..?

Bland annat International Science Times, Huffington Post med flera varnade om hälsofarorna med trenden redan förra året. Vad är det du stoppar i munnen? Kan det vara giftigt? Vad händer när ”tandställningen” skrapar i munnen, mot läppen etc? Vad händer om en variant med metallskena plötsligt lossnar och sticker dig? Än så länge har två tonåringar dött i Thailand på grund av infektioner som tandställningarna har orsakat.

Vad tycker du? Känns det här verkligen som en bra idé?


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.