0
Skrivet den 22 september, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Fan Popo stämmer censurmyndigheten efter censurerad film om LGBT-föräldrar (彩虹伴我心)


I förra veckan uppmärksammades att den pekingbaserade filmskaparen Fan Popo, 27 år, har fått sin stämningsansökan av SARFT— (State Administration of Radio, Film and Television) godkänd av Pekings kommun, efter att myndigheten censurerat Fan Popos dokumentär 彩虹伴我心 (Mama Rainbow). Dokumentären som handlar om kinesiska mammor och hur de känner inför att deras barns homosexualitet, spelades in redan 2012 och visades först på filmfestivaler runt omkring i både USA och Kina. Efter det laddades dokumentären upp på Youku, Tudou, och 56.com, där den under två års tid visats mer än 1 miljon gånger.

Under det senaste åren har Fan Popo blivit något av en ikon i Pekings LGBT-samhälle, och fått mycket uppmärksamhet både på utländska såsom kinesiska forum, inte minst i våras när då han blev en av de allra starkaste rösterna för hans nära vän Wei Tinting, då hon och ytterligare fyra feminister arresterades för störande av allmän ordning och hölls inspärrade i totalt 37 dagar.

Deleting my documentary has violated my rights. Was it because I am a gay person that my work deserved such treatment? I decided to file a lawsuit to uphold my rights,” Fan i en artikel i Global Times. Det var först i december 2014 som Fan själv insåg att dokumentären var borttagen internet och kontaktade då 56.com från vilka han fick svar att de blivit rådda att ta ned videon av SARFT, som själva nekade till all inblandning. I mars lämnade Fan in ansökan om stämning, men blev uppmärksammad först i förra veckan.

Vanligtvis så kan ett föremål som blivit censurerat inte plockas bort från den svarta listan, så det är inte klart vad som skulle hända i det fall att Fan Popo faktiskt vinner mot SARFT. Bland SARFTs regelverk finns inte homosexualitet med som en anledning till att ett föremål skall censureras, men genom historien har detta inträffat ändå och då rubricerats som pornografiskt eller obscent innehåll.

Livet som en LGBT-person i Kina har blivit enklare under de senaste åren och trenden pekar på ett allt mer öppet klimat. Tidigare i år vann t.ex. en honomosexuell man mot en pekingbaserad klinik efter att kliniken hade behandlat mannen för sin homosexualitet. Något som enligt domstolen inte kunde anses som något man behövde bli behandlad för. Men fortfarande är homosexualitet och hela LGBT-rörelsen fortfarande ett tabubelagt ämne. Enligt en undersökning av PEW global ansåg enbart 21 % av de kinesiska tillfrågade att samhället borde acceptera homosexualitet.

Läs vidare:
Interview – Popo Fan (Meng, H, Cottet, C, E-international relations, 2015-08-20)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.