0
Skrivet den 14 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Faran för fastighetsbubbla överdriven

Sedan flera år tillbaka har bedömare pratat om den oundvikliga fastighetsbubblan som kommer drabba Kina. Skillnaderna är så stora mellan inkomster och bostadspriser, ökningen sker så snabbt, menar de. Samtidigt har bostadspriserna fortsatt att stiga.

En bubbla inträffar när priserna avviker från en varas egentliga värde, påminner Li Junsheng — författare till boken Tiger Woman on Wall Street — i sin artikel för Forbes.

För att ta reda på om det är risk för en fastighetsbubbla i Kina måste vi alltså först avgöra om de kraftigt stigande priserna reflekterar en ihållande trend eller är ett resultat av överdriven spekulation.

Li finner att även om Kinas tillväxt ligger runt sju procent de närmaste åren kommer efterfrågan i Kinas större städer (så kallade första och andra rangens städer) vara fortsatt hög.

Det är alltså viktigt att inte se den kinesiska fastighetsmarknaden som enhetlig och särskilja mellan dessa storstäder och städer som Wenzhou och Ordos, där betydligt instabilare efterfrågan lett till bubblor.

Dessutom är kinesiska bostadsägare betydligt mindre skuldsatta än i exempelvis USA. Medan belåning av kinesiska bostäder uppgick till 15 procent av BNP år 2009, var motsvarande siffra för USA hela 81,4 procent. Så även  om fastighetsbubblor skulle inträffa runt om i landet så kommer konsekvenserna för den kinesiska ekonomin som helhet antagligen vara långt mindre allvarliga.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter