1
Skrivet den 5 oktober, 2013 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Fem faser är fler än fyra element

Enligt den kinesiska kulturen talar man om fem element, Wu Xing, hellre än de fyra vi talar om i väst. Trä, jord, eld, metall och vatten.

De kallas även faser och syftar till de fem faser all materia består eller kan bestå av. De skapar varandra i en cirkel: trä skapar eld – eld skapar jord – jord skapar metall – metall berikar vatten – vatten skapar trä. Sedan finns det ett mönster hur de förgör varandra. Alltid med utgångspunken att de i slutet ska vara i harmoni med varandra.

När man läser kinesisk mytologi, medicin eller historia är dessa återkommande inslag och det är viktigt att förstå balansen mellan elementen. Kineserna använder elementen som utgång i årstiderna, väderstrecken, feng shui, medicin (för att förstå hur organen är kopplade och hur olika behandlingar påverkar de andra organen/elementen) och i hela människans anatomi så finns det en balans som beskrivs med hjälp av elementen. Varje finger, kroppsvätska och del i ögat har sin bestämda tillhörighet. I kinesisk kampsport har olika steg och slag olika kopplingar till de olika elementen och det handlar om att skapa en balans mellan dem.

För den som vill börja räkna följer hänågra exempel:

Trä: Ilska, Ögon, Synen, Färgen grönt och att krossa (i kampsport)

Eld: Lycka, Glädje, Tungan, Färgen rött, Talförmåga och att slå (i kampsport)

Jord: Kärlek, Munnen, Färgen gult,  Smak, och att korsa (i kampsport)

Metall: Sorg, Näsan, Färgen vitt, Luktsinnet och att klyva (i kampsport)

Vatten: Rädsla, Örat, Färgen svart, Hörseln och att borra (i kampsport)

Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!

Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.