0
Skrivet den 6 februari, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Feng shui – 风水

Feng shui eller风水(fēng shuǐ ) betyder vind och vatten och är en 3000 år gammal kinesisk pseudovetenskap och handlar om hur människor och allt annat levande påverkas av naturen.

Fengshui bygger på läran om de fem elementen  – trä, eld, jord, metall och vatten, och tankar om ”qi” (气) som kan översättas till livsenergi. De som tro på qi tror  att denna livsenergi finns i både människor och djur.

I Kina kan man se element av Fengshui i bland annat Taijiquan, traditionella kinesiska mediciner, qigong och akupunktur. I Sverige omnämns framför allt Feng Shui i sammanhang när det kommer till heminredning. Då handlar det framför allt om hur färg och form skapar ett harmoniskt och personligt hem.

Till exempel kan man säga att harmoni skapas genom att:

  • hänga upp bilder som du själv associerar med styrka
  • sätta kontorsstolen mot väggen eftersom väggen innebär trygghet
  • inte ha klockor i köket, då detta kan göra dig stressad
  • undvika vassa kanter på speglar i badrummet
  • tänka på att inte ha soffor med ryggen vänd mot ingången. Detta gör man för att inte få sitt undermedvetna att oroa sig för att någon ska smyga upp bakifrån. För gäster innebär detta också att du signalerar att du som värd inte vill ta emot folk. Detta gäller även om du har för många kuddar i din soffa.

Anhängare till Feng shui kan ibland hävda att Feng shui-filosofin är vetenskap, men det finns inte några bevis på att denna teori faktiskt fungerar, varken för heminredning eller som energi i människan, men å andra sidan finns det inte heller några bevis på att Feng shui inte finns. Vad tror du?


Sofia Staffas