0
Skrivet den 23 januari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Filmtips inför Göteborgs filmfestival

Det är dags igen! Idag den 23:e januari drar det igång. Den 38:e filmfestivalen i GöteborgLikt förra året så vill vi såklart tipsa er om de filmer med anknytning till Kina som du bör hålla utkik efter. I år ligger faktiskt fokus bland annat på ett av Kinas grannländer, Japan. Läs Jonas Holmbergs, konstnärlig ledare för filmfestivalen 2015, artikel om japansk film och varför han tycker att Japan har en av världens mest fascinerande filmkulturer. Filmfestivalen håller på fram till 2:a februari.

Under filmfestivalen kommer det förutom film, hållas föreläsningar, seminarier och delas ut priser. Som bekant vann Twin Sisters av Mona Friis Bertheussen om de två kinesiska bortadopterade tvillingarna som hamnade på olika platser i världen, priset för bästa långfilm år 2014.

För att kunna delta under filmfestiavlen behöver du ett festivalpass (50 kr) eller ett Plusmedlemskort (350 kr)  och då ingår även en prova-på-månad av festivalens nya digitala filmtjänst Draken Film.

A Corner of Heaven

”En 13-årig pojke på den kinesiska landsbygden får ett brev från sin försvunna moder, som en dag tog sitt pick och pack och hastigt gav sig av. Pojken lämnar sin syster och morfar för att söka efter sin mor längs Gula flodens dalgång. På vägen jobbar han i en kolgruva och en primitiv tegelfabrik, innan han slår sig ihop med andra pojkar i ett gäng av småtjuvar. (..) Dickens-historia om en pojke som kämpar sig fram genom smuts och lera, men ändå skänker hopp genom att antyda grönska bakom dörrar och portöppningar.” (1 h 34 min)

12 Citizens

”En grupp studenter vid ett kinesiskt universitet bestämmer sig för att iscensätta en rättegång för att se hur en ung man, anklagad för att ha mördat sin biologiska pappa, skulle dömas av en jury. Spel på hög nivå som blottlägger sociala orättvisor och klasskillnader i dagens Kina.” (1 h 46 min)


(Sex) Appeal

”22-åriga Bai kommer från Taipei till ett campus någonstans på Taiwans landsbygd för att studera musik. (..) Bai spelar inte särskilt bra men orkesterledaren Mr. Lee accepterar henne ändå. Sedan bjuder han henne till sitt kontor under förevändningen att de ska prata musik, men istället våldtar han henne. Chockad, rädd och osäker slungas hon in i en nedåtgående spiral. (Sex) Appeal är en imponerande debut som bygger på ett autentiskt och uppmärksammat rättsfall.” (1 h 47 min)

Stranded in Canton

”…skildring av en man som försöker tjäna en hacka på den globala ekonomins varuflöden. Utgångspunkten är de allt starkare banden mellan Kina och Afrika. Kongolesiske Lebrun har rest till Guangzhou för att köpa t-shirtar som ska användas i presidentens valkampanj i det nära förestående valet i Kongo.” (1 h 17 min)

Lycka, en femårsplan

”Kinesiska tjänstemän reser till norden för att undersöka varför medborgarna här anser sig vara lyckligare än i Kina. En färgstark film om den ogripbara lyckan och vad ett samhälle kan göra för att främja den – kryddad med mycket humor och kinesisk poesi.”(14 min)

The Iron Ministry

”I tre år reste JP Sniadecki fram och tillbaka längs det kinesiska järnvägsnätet. Resultatet rör sig mellan de billiga, smutsiga andraklassvagnarna på landsbygden och de toppmoderna höghastighetstågen som skjuts fram mellan glänsande metropoler. Samtidigt tycks filmen koncentrera Kinas alla tåg till ett enda, som vibrerande tar sig mot framtiden.” (1 h 23 min)

Flowers of Taipei – New Taiwan Cinema

”Fram till 1980-talet var Taiwan en diktatur mest känd för billiga plastprodukter. Men när demokratiska tendenser började anas såg vi också en filmisk revolution: den nya taiwanesiska vågen. (..) Extra intressant är att den taiwanesiska vågen också sätts i ett sammanhang och jämförs med kinesisk och japansk film under samma period. Det här är oumbärligt för den som har minsta intresse av asiatisk film.” (1 h 50 min)

Dust in the Wind

”A-yuan och flickvännen A-yun flyttar till Taipei efter att de har slutat skolan. Planen är att tjäna pengar för att kunna hjälpa till att försörja sina familjer och spara ihop till sitt stundande bröllop. Tillsammans upptäcker de en stor och levande stad som står i oerhörd kontrast till det liv de hade i den avlägsna gruvbyn uppe på berget. När A-yuan plötsligt blir kallad till armén och måste tillbringa tre år i militärtjänsten sätts deras kärlek och vänskap på prov.” (1 h 49 min)

The Dossier

”Tsering Woeser föddes i Tibets huvudstad Lhasa 1966. I första halvan av filmen läser hon ur sin officiella dossier. Egentligen är det hemliga uppgifter men regissören Zhu Rikun (The Interceptor From My Hometown, GFF 2012) har lyckats få loss dem. (..) Det här är ett väldigt intressant porträtt av en oppositionell i dagens Kina…” (2 h 8 min)

Shadow Days

”Renwei återvänder till sin födelsestad på landsbygden tillsammans med sin gravida flickvän Pomegranate. Uppenbarligen har han inte ett fläckfritt förflutet eftersom han behöver ett id-kort med ett nytt namn, men han får arbete i en brigad som skall se till att Kinas familjeplaneringslagar med ett barn per familj följs.” (1 h 35)

Red Amnesia

”Red Amnesia är ett engagerande vardagsmysterium om familjeliv och generationskrockar i ett tätbefolkat och hektiskt Peking.” (1 h 50 min)

Har vi missat några som du önskar tipsa om? Vilka filmer skall du gå och se i vår?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.