0
Skrivet den 27 oktober, 2013 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Fjädersparkande och parklek


jianzi

De små leksakerna kallas Jiànzi eller Jiànqiú kan man hitta på torg och i parker över hela Kina. Det är väl klart att du har sett dem? Oftast är det några fjädrar med mynt eller plastbitar som tyngd, men de kommer i andra varianter också. Det är en högst populär leksak som används ensam, i par eller i stora grupper. Sedan 2000 finns det formella mästerskap som omfattar stora delar av världen. Överlag kan man se folk sparka på gatan, i parker, på lekplatser och i gränder. Del av charmen är att man nästan alltid är välkommen att delta – om man har vad som krävs.

Principen är att hålla pjäsen i luften så länge som möjligt, utan att använda händerna, men där alla andra kroppsdelar är tillåtna. De tidigaste versionerna är faktiskt mer än 2000 år gamla och runt om i Asien återfinns olika versioner av leken. I Malaysia har man istället en rottingboll och i USA har ”Hackysack” blivit etablerat. Ytterligare en kinesisk uppfinning som spridits över världen.

De som spelar för att tävla måste sedan förra året förhålla sig till de officiella tävlingsreglerna. Spelplanen är ungefär lika stor som en badmingtonplan, med ett 160 cm högt nät i mitten. Dock får ingen spelare vara närmare än ca en meter från nätet, då går poäng till andra laget. Annars är spelreglerna ganska enkla, kortfattat så ska du få shuttlecocken att landa på motståndarens planhalvas golv. Spelare roterar på samma sätt som i volleyboll och bollen får inte träffas av en spelare mer än två gånger i rad. Man får inte hålla i shuttlecocken. Först till 21 poäng vinner.

Inga konstigheter – det är bara att börja öva. Innan du vet om det kan det här bli västvärldens nya fluga.

 

Gillade du inlägget? Gillade du det inte? Berätta det genom att kommentera här nedanför. Vi älskar diskussion och kommentarer, det är det uppmuntrar oss på Motkina.se att fortsätta skriva!

Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.