0
Skrivet den 6 oktober, 2014 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Analys – förbättrade relationer mellan Kina och Japan

Ända sedan Japans premiärminister Shinzo Abe besökte monumentet i Yasukuni, som hedrar bland annat krigsförbrytare, har relationerna mellan Kina och Japan varit minst sagt kyliga. Kinas nya självsäkerhet i internationella relationer, vilket bland annat innebär att man hävdar rätten till Senkaku öarna (kineserna kallar dessa Diaoyu), har också varit en källa till irritation.

Kina och Japan

Xi Jinping och Sinzo Abe

Det spekuleras nu kring huruvida Xi och Abe kommer mötas under ett APEC-möte i Beijing i november. Japan har gjort vissa försök till att förbättra relationerna tidigare, genom den förra Yasuo Fukudas besök i Beijing. Kina har välkomnat Japanska företagsledare till ett möte alldeles nyligen.

Det finns dock flera källor till oro. Kinas, enligt vissa, aggressiva framfart i dess närområde bekräftar för vissa Japanska politiker vad de alltid misstänkt. Att Kinas ”peaceful rise” bara är fredligt så länge det passar kineserna själva. Alltfler japanska politiker är öppet skeptiska över landets oförmåga att försvara sig självt, och dess beroende på USA.

En ökad handel mellan de två länderna är givetvis något som skulle gynna både Xi och Abe. Den kinesiska ekonomin har på sistone varit något av en besvikelse, och det hjälper inte att Japanska investeringar styrs bort från Kina, mot andra utvecklingsländer i Sydostasien. Abe kämpar för att vitalisera den Japanska ekonomin, där Kina givetvis är en stor destination för exportvaror. Om de båda ledarna kan komma över sina nationalistiska instinkter kan de säkert komma en bra bit på vägen mot bättre relationer mellan Kina och Japan.

Ps. Apropå relationer mellan Kina och Japan – här är 10 vanor som skiljer sig mellan kineser och japaner


Otto Jacobsson