0
Skrivet den 5 september, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

2 kinesiska kvinnor intar Forbes lista på de 10 yngsta billionärerna år 2014


forbesVarje år färdigställer Forbes en lista där de rikaste människorna i världen rangordnas. Av de 1645 medlemmarna som tog plats på Forbes Billionaire lista för år 2014, är 31 stycken av dem under 40 år och 172 stycken kvinnor.  Totalt har de 39 yngsta personerna på listan ett kombinerat kapital på 115.7 miljarder US dollar.

Rikast av dem alla, är publikskygga 24-åriga Perenna Kei (Kei Hoi Ting/Ji Kaiting), ursprungligen från Hong Kong där hon fortfarande residerar vid det myllrande Tsim Sha Tsui på Kowloon. Kei har en examen i ekonomi från Londons universitet och tur är väl det, då hon behöver förvalta en förmögenhet på svindlande 1.3 miljarder US dollar. Pengarna får hon genom att överse 85 % av aktierna i hennes pappas företag Logan Property Holdings (龙光地产), ett byggföretag som 2012 rankades som Kinas 46:e största fastighetsutvecklare, med bas i Shenzhen. Kei är också registrerad som ägare för ett antal investeringsbolag registrerade vid de brittiska Jungfruöarna.

På plats nummer 9 finner vi 32-åriga Yang Huiyan ( 杨惠妍), som är vice styrelsemedlem över fastighetsbolaget Country Garden. Att platsa på listan är inget nytt för Yang, 2007 toppade hon faktiskt listan, det var samma år som hon tog över 70 % av hennes pappas aktier i företaget. Nu uppgår Yangs förmögenhet till 8.2 miljarder US dollar, 2012 hade hon 16 miljarder US dollar. Yang har studerat vid the Ohio State University och håller sig, likt Perenna Kei undan rampljuset. Första gång hennes ansikte fick spridning i media var när hennes bröllopsbilder florerade på internet under 2007. 

…men under de senaste åren har det florerat en hel del skvaller om hans romanser, b la en romans som senare kom att kallas ”tomato gate”…

Värt att nämna är också att vi hittar den ända kinesiska mannen på listan på plats nummer 32. Det är den 39-åriga Liu Qiangdong (刘强东 eller Richard Liu) före detta Renmin University studenten från Jiangsu provinsen, som nu titulerar sig VD och grundare av JD.com, en portal där du kan köpa b la elektronik på nätet. Företaget grundades år 1998 och nu uppgår Lius kapital till 2.7 miljarder US dollar. Liu har en tendens, som den internetentreprenör han är, att alltid hålla sig i rampljuset, olikt damerna ovan. Framför allt är det Liu är ogift, men under de senaste åren har det florerat en hel del skvaller om hans romanser, b la en romans som senare kom att kallas ”tomato gate” där Liu och hans flickvän, tillika senior chef på JD.com lade upp samma bild på självodlade tomater på Weibo.

Apropå unga rika kineser – kommer du ihåg vår artikel om tv-showen som spelas in just nu i Vancouver?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.