1
Skrivet den 29 juni, 2015 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

Första kinesen i NHL-draften

I fredags avslutades NHL, proffsligan i ishockey i Nordamerika, sin årliga draft där unga spelare mellan 18-20 år gamla kan tingas av lagen och därmed ha ensamrätt att skriva kontrakt med dessa för en viss tid. Totalt draftades 19 svenskar i år av totalt 211 spelare.

Men den stora snackisen var att som nummer 172 valde New York Islanders att drafta 18 årige kinesiske backen Andong Song, den första kinesen någonsin att bli vald i NHL-draften. New York Islanders ägs förövrigt av den Shanghai-födde affärsmannen Charles B. Wang (Wang Jialian) som flyttade till USA som barn. Han gick in som delägare 2000 och helägare 2004.

Unge Song kommer från Beijing och började spela ishockey som 6-åring. När familjen såg hans talang som 10-åring inom sporten bestämmde de sig för att flytta till Kanada där han kunde utveckla sig på ett sätt som inte är möjligt i dagens Kina. Han är för nuvarande assisterande kapten i sitt skollag och kapten för den kinesiska U18-laget.

I Kina är ishockey är en väldigt liten sport, mycket på grund av de kostnader som krävs för att utöva den. 2013 rapporterades att det endast fanns 613 registrerade ishockeyspelare i landet men att det egentliga siffran är mycket högre. Kina har för närvarande 1 lag med i den asiatiska hockeyligan, AL. China Dragon som alternerar med sin bas mellan Shanghai, Harbin och Qiqihar hade innan årets säsong bara vunnit 1 match på 5 år. I år hamnade de i vanlig ordning sist men lyckades med bedriften att vinna hela 7 matcher.

Kina har börjat satsa en hel del på just ishockey i och med att de satsar på att få vinter-OS 2022. En annan sida rapporterar om att i år fanns det enbart i Beijing ungefär 1500 ungdomsspelare i 97 olika lag. I hockey-VM i år vann Kina sin grupp i den 5:e divisionen klart utan förluster och får därmed spela mot Island, Belgien, Spanien m.fl. nästa år som kommer spelas i just Spanien 9-15 april.

Det kommer bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen av ishockeyn i Kina.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.