0
Skrivet den 14 september, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Fortsatt tillväxt stärker finanssektorn

Det är i helgen fem år sedan Lehman Brothers kollaps i USA startade en global finanskris. En ständigt aktuell och debatterad fråga är hur läget är ställt med de kinesiska bankerna. Joe Zhang, ordförande för ett kreditinstitut i Guangzhou och författare om en bok om Kinas skuggbanker, skriver för The Economist på temat “ryktena om min död är kraftigt överdrivna” att oroliga göra sig icke besvär: Så länge den kinesiska ekonomin fortsätter växa så är läget under kontroll.

Despite diminishing returns on investment and much-dreaded industrial overcapacity, demand for loans remains strong in China. The ultimate safety of the banking industry rests on two factors: public confidence and the shape of the economy. If either of these two factors is off, no amount of equity cushion is sufficient. When both factors are sound, one can even have too much equity.

Ett potentiellt orosmoln är dock de fyra statliga banker som skapades för att ta över de stora kinesiska bankjättarnas dåliga lån i slutet av 1990-talet. Reuters skriver om hur ett av dessa, Orient, nu omstrukturerar lån som ej kan lösas ut och söker utländskt kapital i form av obligationer för att få in nya pengar i banken.

Premiärminister Li Keqiang har signalerat att en insättningsgaranti ska införas “vid lämpligt tillfälle” för att minska de finansiella riskerna, vidare reformer för en striktare reglerad finansmarknad kan komma samband med det tredje plenumet som hålls i november. VFL har nu lanserat en specialsajt om det viktiga tredje plenumet – där vi kommer skriva relevanta analyser som sätter händelsen i ett sammanhang. Först ut är Björn Djurbergs “Det tredje plenumet – ett historiskt fenomen”.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter