0
Skrivet den 6 april, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Framgång för Kinas nya utvecklingsbank

utvecklingsbank

Byggandet av Guozigoui

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) är en utvecklingsbank som ska låna ut till infrastrukturprojekt, men har på senaste tid blivit ett objekt för Kinas makthunger, enligt USA. Som det ser ut nu har USA gått med på att stå bakom banken, men det var efter många protester, och där man såg traditionella allierade gå emot Washingtons önskan.

Storbritannien, Tyskland och Frankrike sa tidigare att de ville stödja banken, vilket fick USA att framstå som isolerat. Australien hade tidigare gått med på USAs önskan om att ignorera intuitionen, men banden med Kina blir nog viktigare på lång sikt.

USA har uppmärksammat den bristfälliga ledningen av banken, och efterfrågat mer transparens. Man har också haft problem med miljökraven som banken skulle ställa, men många har nog sett en önskan om att hålla nere Kinas inflytande inom den globala finansiella världen som USAs största anledning till att uppmana sina allierade att bojkotta den.

Nu har man i alla fall vänt på klacken efter fått klartecken på att AIIB kommer arbeta ihop med Världsbanken. Även där vill Kina har mer inflytande, och många efterfrågar reformer inom IMF och Världsbanken, något som USA ännu inte riktigt kan acceptera.


Otto Jacobsson