0
Skrivet den 27 februari, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Fudan slutar med pre-admission test

Förra veckan meddelade Fudan University att de från och med nästa år inte längre kommer genomföra pre-admission tester för blivande studenter.

Thousand Point Exam som testet kallats är motsvarande högskoleprovet i Sverige och testar kinesiska, engelska, matte, politik, historia, geografi, fysik, kemi, biologi och datavetenskap (så en uppgraderad variant av högskoleprovet).

Istället för att anta studenter baserat på testerna kommer studenter istället att antas baserat på deras allmänna betyg i grundskolan. Detta är något som uppmuntrats av Shanghai Education Commission redan förra året då de uppmuntrat universiteten att se förbi de enskilda proven och se elevernas helhet och prestationer.

Det finns naturligtvis både de som är för och emot denna förändring. Nu krävs det att elever presterar väl igenom hela skolgången, hellre än bara i antagningsproverna. En anledning till att detta genomförs är att elever i växande utsträckning har studerat för Thousand Point Exam på bekostnad av sina ordinarie studier.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.