0
Skrivet den 5 november, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Kinesiska uppfinningar – fyrverkerier

Visste du att under Tang-dynastin år 1030 e. Kr fanns redan en fungerande boktryckarkonst i Kina? Och att den första tryckta boken antagligen trycktes så tidigt som 860-talet e. Kr. Eller att kortleken och nagellacket också är kinesiska uppfinningar? Idag tar vi och tittar på lite fler #kinesiska uppfinningar.

Fyrverkerier

fyrverkerier

Det finns de som säger att fyrverkeriernas historia daterar ända tillbaka till 600-talet e.Kr. Enligt legenden upptäcktes de genom misstag då en kinesisk kock som arbetade i ett fältkök råkade blanda kol, svavel och salpetersyra, som vid tillfället var vanliga ingredienser i ett kök. Över elden brände allting fram kom ett svart pulver – krutet – när allting senare, förtätad i bambu, kastades över elden, är resten som en brukar säga – historia.

Fenomenet brukar dock tillskrivas den kinesiska munken Li Tian från Liu Tang i Hunan. Varje år den 18:e april, Li Tians födelsedag, firas därför i hans och uppfinningens ära genom att offra mat och besöka tempel tillägnade Li Tian. Då användes fyrverkerierna främst i syfte att på ett lyckobringande sätt skrämma bort onda andar, som är rädda för höga ljud, men senare utvecklades tekniken även i militärt syfte och fångade då Europas och resten av världens uppmärksamhet.

Till Europa kom krutet med handelsresande som Marco Polo, diplomater och missionärer under 1200-talet. Peter den stores ambassadör Lev Izmailov lär en gång ha sagt ”They make such fireworks that no one in Europe has ever seen.” Där användes det främst i militära syften, men kom senare att användas även som fyrverkerier för Europas adel och kungligheter. Första gången fyrverkerier omnämns i England är under Henry VIIs bröllop 1486. Under 1700-talet var Italien, och senare Tyskland, det ledande landet gällande att producera fyrverkerier. Idag sker den största delen av världens totala produktion av fyrverkerier i just Kina.

Numer är användandet av fyrverkerier officiellt reglerat, i de centrala delarna av Beijing, förutom just kvällen inför det kinesiska nyårets början, samt kvällen då lantern-festivalen börjar är det inte tillåtet att avfyra raketer utan tillståndInför firandet av årets kinesiska nyår flaggade Beijings PBS om att de eventuellt skulle behöva införa tillfälligt totalt raketförbud vid redan höga mängder av luftföroreningar under högtiden.

Trots förbud, så vet alla som har varit på någon plats där det kinesiska nyåret har firats, och överlevt, att avfyrningen av fyrverkerier sker frekvent, och att det är en stor del av firandet. Under nyåret avfyras fyrverkerier varje timma av dygnet under två veckors tid. Vanligtvis används också fyrverkerier idag vid firandet av högtider, födelsedagar, bröllop, begravningar invigningar, öppnandet eller slutandet av affärer etc.

Här är en video från när jag och Sofia firade nyår 2013 mitt i centrala Beijing. Under den första veckan av firandet höll raketerna i sig i ungefär den här takten under den första veckan, andra veckan var lugnare, förutom den allra sista dagen.

PS. Visste du att det finns en lag som säger att du i Kina inte får förvara mer än 1 ton fyrverkerier i en källare?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.