0
Skrivet den 5 september, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

G20-mötet i Hangzhou – Förbättrar världsekonomin, försvårar visumansökan

 Om man i nuläget ska ansöka om visum till Kina måste man ta med det gamla passet ifall det nya utfärdats senare än 1 januari 2014. Detta har förståeligt nog krånglat till det för en del resenärer till Kina, speciellt om man vid uthämtning av det nya passet lämnat det gamla på polisstationen utifrån det rimliga antagandet om att det inte längre ska behövas. Med största sannolikhet är detta endast en tillfällig regel och det spekuleras att det har att göra med G20 mötet i Hangzhou som äger rum nu den 4 och 5 september.

Så vad är egentligen detta G20 möte och varför är pådraget så stort?

 

logo

 

Om vi börjar med G20 så är det namnet på en grupp av tjugo stycken statschefer från 19 större ekonomier och den Europeiska Unionen. G20 är helt enkel en finurlig förkortning av ”Group of 20”. Vissa länder såsom USA, Kina och Indien är direkta medlemmar, medan vissa länder i Europa, däribland Sverige, representeras indirekt genom Europeiska Unionen.

151201-China-G20-presidency

Karta över medlemmarna i G20 2016. Bild: World Economic Forum

Det första G20 mötet hölls den 14-15 november 2008 i Washington i skuggan av finanskrisen som slog till med full kraft under september samma år. Det var en sammankomst som syftade till att hitta lösningar till denna kris, som vid tidpunkten höll på att spridas över hela världen. Därefter har det hållits ytterliga 10 möten, och nu under den 4-5 september så hålls alltså det 11:e mötet i ordningen i Hangzhou, Kina.

160818145531-hangzhou-west-lake-53022955-exlarge-169

Västra Sjön i Hangzhou. Bild: CNN

Hangzhou, 杭州, är en stad med cirka 7 miljoner invånare och en yta av samma storlek som Västergötland. Den ligger på den kinesiska östkusten ungefär två timmars bilfärd sydväst om Shanghai. Staden är känd för en väldigt vacker natur, speciellt området Västra Sjön, 西湖, där det finns en mängd tempel och trädgårdar som sägs reflektera en ideal sammansmältning mellan människor och natur. Inför G20 mötet har det dock putsats ännu mer på stadens image, bland annat genom upphörandet av närliggande fabrikers verksamhet för att bevara himlen blå.

Förhoppningarna på G20 mötet i Kina är höga. Det är det första G20 mötet som hålls på kinesisk mark, i en tid då Kina får en allt större roll på den internationella arenan, bland annat genom fler globaliserade kinesiska storföretag. Ett exempel på detta är Alibaba, det gigantiska köp-och-sälj företaget vars huvudkontor är beläget i självaste Hangzhou. Den inhemska optimismen reflekteras av det officiella mottot inför mötet som lyder: ”Att bygga en innovativ, stärkt, sammankopplad och inkluderande värld.”

_90995567_5170e332-a57e-41a9-9429-0500eca0f37f

Med Alibabas närvaro försöker Hangzhou bygga upp ett rykte som center för innovation. Bild: BBC

När det gäller övriga deltagare på mötet uppstår dock en kontrast som utgörs av de allt mer protektionistiska vindar som börjar blåsa i Europa i form av bland annat Brexit och negativa toner mot frihandel i USA:s presidentval. Samtidigt har allt fler utländska företag som verkar i Kina börjat känna sig ovälkomna och vittnar om ojämn konkurrens, vilket har sin grund i att Kina fortfarande regleras starkt som begränsar utländskt investerande.

Något som kan nämnas i sammanhanget är att de fyra frihandelszoner som finns i Kina i framtiden skall utökas med sju nya zoner runt om i landet.  Dessa frihandelszoner, varav den första finns i Shanghai, utgörs av ett område i staden som används som testplats för nya sociala och ekonomiska reformer. Många aktörer har önskat att utvecklingen av dessa frihandelszoner skall gå snabbare, något som alltså nu kan vara på gång.

Det är sammanfattningsvis upplagt för en spännande helg i Hangzhou. Säkerhetspådraget är uppskruvat till max, men snart kommer man sannolikt att kunna söka visum som vanligt igen. Hoppas jag iallafall, jag ska själv ansöka om visum för att åka till Shanghai nu den 27:e september.

Läs mer:

http://www.bbc.com/news/world-asia-china-37241315

http://www.chinadaily.com.cn/business/2016hangzhoug20/

 

 

 

 


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!