0
Skrivet den 30 november, 2014 av Klara Magnusson i Nyheter
 
 

Gävles julbock planerar semester i Kina

gävles julbock

Det är dags för Gävles julbock att åka på semester, i alla fall om Gävles kommun får bestämma. Som många redan vet är Gävles julbock känd för att bli utsatt för sabotage och ofta till och med uppbränd. Gävles kommun har gjort allt för att stoppa sabotaget, exempelvis genom att impregnera julbocken för att göra den svårantändlig samt sätta upp kameraövervakning. Detta har dock inte hjälpt. Julbocken har blivit känd både nationellt men även internationellt och detta beror mycket på sabotagen och försöken att bränna upp julikonen.

Om bocken får överleva julen och vintern funderar Gävles kommun att skicka Gävles julbock till Kina i marknadsföringssyfte, enligt Svenska Yle. Kommunen sägs även ha en plan B om bocken även detta år bränns upp. Tanken är att bocken skall besöka Gävles så kallade vänort Zhuhai enligt Gefle Dagblad, eftersom kommande år är bockens år i Kina.

Enligt uppgifter uppkommer bockens totala kostnad till 250 000 sek. Vad det kostar att skicka en 13 meter hög julbock till Kina är ännu oklart och återstå att se.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.